Jamin terug in Beverwijk

Foto: Wim Meijer Fotografie

Na een afwezigheid van circa 20 jaar is Jamin weer terug in Beverwijk. Gisteren opende wethouder Serge Ferraro samen met franchisenemers Henri Hooijschuur de nieuwe vestiging van de iconische snoepwinkel in de Beverhof.

Voor Serge Ferraro was het een soort van ‘dubbel feest’. Allereerst ging er voor hem, zoals hij opmerkte, een kinderdroom in vervulling. “Hoe gaaf! Wat is er nou mooier dan een snoepwinkel te mogen openen. Wie wil dat nou niet?!

Maar ook als wethouder is Serge blij met de nieuwe winkel. “Jamin is een mooie aanvulling op het winkelbestand in het centrum. Het is een echte trekker, met name voor de feestdagen. Het pand van Primera (van de zelfde eigenaar) is ook vergroot en helemaal verbouwd. Er komen dus steeds meer mooie winkels in ons centrum” aldus de wethouder.

Franchisenemer Henri Hooijschuur en wethouder Serge Ferraro klaar voor het doorknippen van het lint.

Primera
De nieuwe vestiging van Jamin is te danken aan het ondernemerschap van Henri Hooijschuur. Als franchisenemer van de Primera-vestiging in de Beverhof zag hij mogelijkheden voor een uitbreiding naar de twee naastgelegen panden. Zo werd een van de panden bij het bestaande pand van Primera gevoegd, terwijl een ander deel gevoegd werd bij het hoekpand om zo voldoende ruimte te scheppen voor de nu nieuwe Jamin-vestiging.Jamin als toegangspoort Beverhof
Jamin vormt nu dus als het ware de zoete toegangspoort van de Beverhof vanaf de Breestraat (tegenover Xenos) Voor veel Beverwijkers, en eigenlijk voor iedereen van middelbare leeftijd of ouder, is het als ’t ware een déjà vu. Wie is er immers niet groot gegroeid met Jamin of, zoals decennia geleden vaak gezegd werd, ‘Cjamin’(uitgesproken als Sjamin)?Van ‘dubbeldikjes’ tot Swirl
Naar Jamin ging je voor de chocolaatjes. Flikken, pindarotsjes en Jamaica rumbonen (dat was het wekelijkse assortiment uit mijn jeugd). En dan natuurlijk de bitterkoekjes, waarmee Jamin ongeveer groot is geworden. Maar bovenal waren daar de ‘dubbeldikjes’: de iconische ijsjes, met- of zonder chocolade aan één kant, en met de wafeltjes los erbij geleverd. Wat de rookworst is en was voor de Hema, dat waren de ‘dubbeldikjes’ voor Jamin.

Helaas: in de nieuwe vestiging van Jamin vinden we geen ‘dubbeldikjes’ meer. Daar is ‘Swirl’ voor in de plaats gekomen. Oké, niet meer voor 10 cent, wat de ‘dubbeldikjes’ in mijn jeugd kostten (15 cent met chocolade) maar nu wel in alle mogelijke varianten naar ieders keuze.

De eerste klanten melden zich

150 jaar traditie
Met de komst van de nieuwe Jamin-vestiging in Beverwijk is weer een echte vertrouwde naam terug van weggeweest. Een naam die (volgend jaar) al 150 jaar bestaat. Om precies te zijn in 1870 opende Cornelis Jamin (1850-1907) een chocolateriewinkel in Rotterdam. Een kleine 100 jaar later was Jamin uitgegroeid tot een keten met maar liefst 600 vestigingen door het hele land.

Verwenwinkel
Door de opkomst van de supermarkten raakte het zoetwarenbedrijf echter in problemen, hetgeen uiteindelijk leidde tot het failissement in 1985. Na daarop volgende reorganisaties werd in 1988 een nieuwe winkelformule ingevoerd: de Verwenwinkel met veel zelfschepsnoep, -drop en -koekjes en voorverpakte zoetwaren. Volgens deze formule zijn er nu rond de 95 Jamin-winkels in Nederland, waarvan 1, sinds gisteren, weer in Beverwijk.

Precies op het goede moment, kun je zeggen. Vlak voor Sinterklaas en de feestdagen. We wensen Henri Hooijschuur en zijn medewerkers in ieder geval heel veel succes, en daarmee Jamin Beverwijk een heel lange toekomst.

Franchisenemer Henri Hooijschuur klaar om van Jamin Beverwijk een succes te maken.

Reacties