Patina Dakdekkers, Middelkoop Transporten en  Noord-Hollandse Bierbrouwerij  in de prijzen

Kees en Roshwita Schouten in hun duurzame Noord-Hollandse Bierbrouwerij
Foto: Wim Meijer Fotografie

Tijdens het jaarlijkse ondernemersevent IJmond Onderneemt! in de A9 Studios in Uitgeest zijn gisteravond de IJmond Onderneemt! Award, de IJmond Duurzaam Award en de IJmond Werkt Award uitgereikt.

Goudhaantjes tijdens deze jubileumeditie van het IJmond Onderneemt! event waren Middelkoop Transporten en Verhuizingen, Patina Dakdekkers en De Noord-Hollandse Bierbrouwerij uit Uitgeest.

IJmond Onderneemt! Award
De IJmond Onderneemt! Award wordt jaarlijks toegekend aan een onderscheidend bedrijf binnen de regio IJmond. Vanwege het 10-jarig bestaan van IJmond Onderneemt! waren de genomineerden van de IJmond Onderneemt! Award dit keer bedrijven die meer dan 100 jaar bestaan.

Genomineerd voor de IJmond Onderneemt! Award waren:

  • KVSA: Het IJmuidense bedrijf (anno 1876) heeft alles aan boord voor efficiënte scheepvaart. Met een breed scala aan maritieme en logistieke diensten is KVSA als een spin in het web van de Europese zakelijke markt.
  • Middelkoop Transporten en Verhuizingen: De in Beverwijk gevestigde onderneming met 20 medewerkers is een echt familiebedrijf. Middelkoop is in 1904 begonnen als transportbedrijfje. Ze brachten handelsgoederen naar Haarlem, en deden boodschappen voor de welgestelden, zoals baronnen uit de omgeving. Wat tegenwoordig de bezorgbusjes van Albert Heijn en Dekamarkt doen, deed Middelkoop eigenlijk al 115 jaar geleden. Later zijn daar ook de verhuizingen en distributie bij gekomen. Inmiddels vormt het transport naar de Benelux en Duitsland het grootste werkonderdeel van het bedrijf.
  • Tata Steel: De bekende staalproducent in de IJmond is de grootste werkgever van Noord-Holland. Het bedrijf heeft 9.000 directe werknemers en tevens 20.000 indirecte in de vorm van toeleveranciers. Het bedrijf loopt voorop op gebieden als energietransitie, innovatie en onderwijs.

Het was uiteindelijk Middelkoop Transporten en Verhuizingen dat de fel begeerde trofee mee naar huis mocht nemen.

IJmond Werkt! Award
De IJmond Werkt! Award wordt uitgereikt aan het bedrijf uit de regio dat zich het meest inzet voor mensen die om wat voor reden dan ook steun nodig hebben om in hun werk goed te functioneren.

Als winnaar van de IJmond Werkt! Award kwam Patina Dakdekkers uit de bus. Patina is een deskundige dakdekker met een totaalpakket aan dienstverlening met onder andere het bouwen en renoveren van daken. De andere genomineerde bedrijven waren CMF Services en Mc.Donald’s Beverwijk.

Gino Kessens (l) en Sander Slotemaker (r) van Patina Dakdekkers vieren hun overwinning

IJmond Duurzaam Award
De IJmond Duurzaam! Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een bedrijf dat door de hele bedrijfsvoering heen heel bewust kiest voor duurzaam ondernemen.

Genomineerd voor de IJmond Duurzaam! Award waren:

  • De Noord-Hollandse Bierbrouwerij uit Uitgeest
  • Natural Plastics uit Heemskerk
  • We Love the Planet uit Beverwijk.

Het was de Noord-Hollandse Bierbrouwerij die deze avond met de ultieme eer mocht strijken.

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij richtte in 2012 een eigen productie-brouwerij op in Uitgeest. In 2018 verhuisde de brouwerij naar de jachthaven van Uitgeest. Vanuit de nieuwe brouwerij in Uitgeest worden, op kleine schaal, ruim 150 soorten bier gebrouwen; eigen bier en bier in opdracht. De brouwerij is ook te ‘huur’. Zo krijgen bierbrouwerijen zonder eigen apparatuur de mogelijkheid om hun bieren, samen met de Noord-Hollandse Bierbrouwerij, te brouwen.

Bijzonder aan de brouwerij is dat het bier wordt gebrouwen op basis van stoom. De stoomgenerator werkt op basis van biomassa en de basis van biomassa ligt in de afvalproducten bierborstel en pallets. Op deze manier koppelt de brouwerij de afvalstroom en de energiestroom aan elkaar. Ook warmte die in het proces vrijkomt, wordt verderop weer ingezet. Zo wordt water verwarmd in de warmtewisselaar van de koeling van de wort. Maar ook de warmte de vrijkomt bij het koelen van de producten in de koelcel wordt hergebruikt. Bijvoorbeeld om de ruimte te verwarmen waar de navergisting plaatsvindt. Slechts een greep uit de maatregelen waarmee het bedrijf op duurzame wijze bier brouwt.

Reportage Noord-Hollandse Bierbrouwerij
Nieuws.nl maakte anderhalf jaar geleden een reportage over de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Voor het verhaal klik op: Je moet wel heel gek op bier zijn om je eigen brouwerij te beginnen!

Reacties