Ze zijn er weer: de wilde zwanen!

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl geniet ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma van de in de duinen de overwinterende wilde zwanen. Dat genieten doet hij wel op gepaste afstand, en daar heeft hij alle reden voor.

Ze zijn er weer: de wilde zwanen! (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Ze zijn er weer! In de duinen. Wat op zich niet helemaal natuurlijk is, maar dankzij de waterwinning komen er ieder jaar een groot aantal wilde zwanen graag overwinteren. En daar hebben ze echt wel iets voor over. De afstand die ze vliegen van hun zomer- naar hun winterverblijf is al gauw enkele duizenden kilometers.Vanuit Scandinavië en Noord-Rusland zijn ze aan het begin van de herfst vertrokken. Daar hebben ze gedurende de zomer hun jongen grootgebracht, veelal op de aanwezige toendra’s daar. Zo’n 4 à 5 jongen worden er ieder jaar grootgebracht. Deze zijn makkelijk te herkennen aan de grijze kleur.

In tegenstelling tot de Knobbelzwaan met een mooie oranje, heeft de wilde zwaan een zwarte snavel met gele driehoek. Hij oogt wat kleiner en over het algemeen wat vriendelijker. Het o zo lieve getrompetter van deze zwaan maakt hem tot een prachtige natuurbeleving. Wel op afstand of door de kijker.Het veelvuldig verstoren van wintergasten kan leiden tot uitputting. Als deze zwanen voor iedere bezoeker op de vleugels moeten, hebben ze minder energie om voedsel te zoeken. En juist voor dat laatste zijn ze hier. Het trompetteren waarschuwt u als bezoeker dat de afstand te klein is. Blijven staan en genieten van deze jaarlijks terugkerende wintergast. Want wat zijn ze mooi!

Kijk voor meer informatie over natuurbelevenissen voor zowel jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

 

Reacties