Minder fakkelen Tata Steel door nieuwe Kooksgashouder

Links de nieuwe en rechts de oude kooksovengashouder
Foto: Tata Steel

Op woensdag 18 december neemt Tata Steel in IJmuiden de nieuwe Kooksgashouder officieel in gebruik. Door de grotere capaciteit kan het kooksgas op de site effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld.

In deze kooksgashouder wordt het kooksgas van de twee Kooks- en Gasfabrieken van het staalbedrijf opgevangen om vervolgens via een pijpleiding over het terrein naar de Warmbandwalserij te worden getransporteerd. Daar wordt het ingezet om de plakkenovens te stoken. Dit betekent minder gebruik van aardgas.

De nieuwe Kooksgashouder is tweemaal zo groot als de huidige en heeft een capaciteit van 60.000 m3. Door de grotere capaciteit kan het kooksgas op de site effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld. Tevens is er in de Warmbandwalserij nu minder inzet van aardgas nodig.

“De ingebruikname van onze nieuwe Kooksgashouder is een investering in onze productieprocessen én in onze omgeving”, aldus Hans van den Berg, directeur Tata Steel in IJmuiden. “Door de verdubbeling van de capaciteit van de Kooksgashouder zullen wij straks bij onze Kooks- en Gasfabrieken aanzienlijk minder fakkelen. Dat is goed nieuws voor het milieu én voor de inwoners van de IJmond.”

De nieuwe Kooksgashouder is 50 meter hoog, met een diameter van 54 meter en een bruto capaciteit van 60.000 m3 kooksgas. Voor de fundering zijn 450 palen met een diameter van 70 cm en een lengte van 10 meter in de bodem geschroefd, met daarbovenop een betonplaat van 70 cm dik. De gashouder bevat een watertank met 50.000 m3 water.

Reacties