Ajax net iets te sterk voor brutaal Telstar

De ‘wedstrijd van de eeuw’ zoals het treffen tussen de Amsterdamse landskampioen en de Witte Leeuwen uit Velsen is gisteravond geëindigd in 3-4 in het voordeel van Ajax.

Wie vooraf gezegd had dat het team van Andries Jonker enige kans zou maken tegen het Ajax, dat het afgelopen jaar in heel Europa diepe indruk maakte, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch hadden de Amsterdammers het allesbehalve gemakkelijk in het stijf uitverkochte Rabobank IJmond Stadion.

Meteen na het eerste fluitsignaal was hete Telstar dat het initiatief pakte en daarmee duidelijk maakte zich niet in te graven, maar te gaan voor een  verrassing. De eerste serieuze kans van de wedstrijd kwam dan ook op naam van de Velsenaren. Een schot van Frank Korpershoek werd geblockt, waarna ook Reda Kharchouch dicht bij een treffer was. André Onana dook onder een voorzet door, waarna de spits uit kansrijke positie over het doel kopte.

Vakgenoten onder elkaar

Toch was het Ajax dat in de 25e minuut de score opende. Dusan Tadic gaf een goede bal op Donny van de Beek, die op zijn beurt Noa Lang bediende voor de 0-1. Drie minuten later werd het zelfs 0-2 door Sergiño Dest.  Daarmee leek ’t erop dat de wedstrijd al binnen een half uur was beslist.

Niets bleek echter minder waar. Het was ‘Mister Telstar’ Frank Kortpershoek himself die in de 44e minuut tekende voor de aansluitingstreffer door een corner van Anthony Berenstein binnen te koppen.Lang zou de euforie echter niet duren. Nog maar kort in de tweede helft zorgde Jurgen Ekkelenkamp voor de 1-3 en niet veel later, in de 57e minuut werd het zelfs 1-4 door opnieuw een treffer van Sergiño Dest.

Toch bleek de wedstrijd nog niet gespeeld toen in de 60e minuut Benaissa Benamar de bal achter Onana kopte. Daarmee kwam er toch nog wat nieuwe hoop bij de 5200 toeschouwers op de tribunes. Hoop die een climax bereikte toen het in de 87e minuut zelfs 3-4 werd door een doelpunt van Kharchouch. De drie resterende minuten plus de drie minuten blessuretijd bleken echter niet meer genoeg voor de Witte leeuwen om alsnog een verlenging af te dwingen.

Door de 3-4 overwinning gaat Ajax nu door  voor de volgende ronde van de KNVB-beker.Racistische uitlatingen
Hoewel de sfeer in Velsen optimaal was werd deze toch verstoord door racistische uitlatingen vanaf de tribunes aan het adres van Ajax-doelman Andre Onana. Telstar gaf tijdens de wedstrijd al te kennen notie te hebben genomen van dergelijke uitspraken en kwam na de wedstrijd met een statement waarin het afstand neemt van zulke teksten. Ook gaf de club aan alle beschikbare beelden te zullen bekijken en te analyseren en hard op te treden tegen supporters die zich misdroegen.

Op de website van Telstar werd onderstaande verklaring gepubliceerd:
‘Als club zijn wij doodziek van de misdragingen van een aantal fans die daarmee een negatieve stempel drukken op een avond die verder fantastisch verliep. Telstar is een club die gelijkheid enorm hoog in het vaandel heeft staan en waar iedereen welkom is. Telstar heeft een groot scala aan medewerkers met verschillende achtergronden. Mensen met een beperking, mensen met een migratieachtergrond, mensen die tot de lgbt-gemeenschap behoren, mannen en vrouwen. Ofwel: iedereen is welkom bij de Witte Leeuwen. Wij kunnen en zullen het nimmer accepteren dat spelers van de tegenstander, onze eigen spelers, of wie dan ook op een manier worden bejegend die haaks staat op alles wat wij als Telstar zijn.’