Vuurwerk: twee van de drie Noord-Hollanders is er klaar mee

Foto: Charles Duijff

Twee op de drie Noord-Hollanders heeft ’t helemaal gehad met vuurwerk. Dit blijkt uit het onderzoek van Kieskompas en wordt bevestigd door de uitslag van het NH Nieuwspanel waarbij 61% van de ondervraagden aangaf voorstander te zijn van volledig vuurwerkverbod.

(tekst: Wim Meijer)

Het heeft er alle schijn van dat langzaam maar zeker het gezonde verstand begint te zegevieren. Steeds meer mensen zien in dat onze jaarlijkse traditie van het zelf afsteken van vuurwerk zoveel negatieve kanten kent, dat ’t niet langer te verdedigen valt. Was het enkele jaren geleden nog ‘vloeken in de kerk’ om je uit te spreken tegen consumentenvuurwerk, inmiddels is meer dan de helft van ons land van mening dat dit niet meer kan. Vooral de Noord-Hollanders (en Limburgers) blijken het helemaal te hebben gehad met het collectief afsteken van vuurwerk.

De onderzoeksresultaten van Kieskompas en NH Nieuws moeten als muziek in de oren klinken van veel partijen die jaarlijks te maken krijgen met kleine en grote tragedies. Dan hebben we het over oogartsen, longartsen, medewerkers en artsen bij brandwondencentra, doktersdiensten, eerstehulpposten, dierenambulances en mensen die belast zijn met de opvang van mensen met oorlogstrauma’s, etc.

Tweedeling
Het is een vreemde tweedeling onder de Nederlandse bevolking steeds op de grens van het oude en het nieuwe jaar: vuurwerk brengt enerzijds plezier. Mensen komen ervoor hun huis uit en het bevestigt het feestgevoel. Het zou zelfs geluk brengen. Alleen… als die vuurpijl, die het geluk voor 2020 moet inluiden, het oog raakt van een onschuldige voorbijganger dan is het geluk opeens ver te zoeken . En helaas komt dit maar al te vaak voor.

Veel organisaties vragen al jarenlang aandacht voor de vele mensen en dieren die onevenredig veel last hebben van vuurwerk. Niet geheel zonder resultaat, want inmiddels hebben de meeste gemeenten in Nederland al een groeiend aantal vuurwerkvrije zones ingesteld, vooral in de omgeving van scholen, kinderboerderijen, zieken- en bejaardenhuizen. Dit blijkt echter niet te voorkomen dat er nog steeds ieder jaar een groot aantal ongelukken gebeuren die met een totaal vuurwerkverbod voorkomen zouden kunnen worden.

Ieder jaar creëren we onze eigen aanslag
Stel je eens voor dat er een terroristische aanslag gepleegd zou worden waarbij een dode zou vallen, 700 mensen gewond zouden raken, waarbij 9 mensen het licht uit hun ogen zouden verliezen, waarbij bij een aantal mensen ledematen zouden moeten worden geamputeerd en er voor tientallen miljoenen aan schade zou worden aangericht.

Stel je voor dat dat ieder jaar opnieuw zou gebeuren en de regering er vervolgens niets aan zou doen? Hoe zouden we reageren? De ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken zouden wel in kunnen pakken, en waarschijnlijk de premier ook. De hele bevolking zou boos zijn en we zouden niet rusten voordat de daders waren opgepakt.

Maar wat doen we nu? Nu creëren we ieder jaar onze eigen aanslag. Ieder jaar opnieuw vallen er tientallen slachtoffers. Slachtoffers die hun hele leven beperkt zullen zijn, met dank aan onze vuurwerktraditie. En de regeringspartijen… die doen er niets aan, uit angst om stemmen kwijt te raken.

Als de kiezers het willen is iedere politieke partij voor een vuurwerkverbod

Maar, let op, ook de politieke partijen zitten niet stil. Ook zij zien de verschuiving van mening van het Nederlandse volk. Je kunt er gif op innemen dat, als volgend jaar blijkt dat een nog groter deel van de Nederlandse bevolking voorstander is van een verbod op consumentenvuurwerk, zal zelfs de VVD zich bij de verkiezingen van maart 2021 (dus wel ná de volgende Oudejaarsnacht) opeens profileren als partij die zich hard maakt voor een vuurwerkverbod.

Voor nu: doe voorzichtig!
Al met al wordt de kans dat er op niet al te lange termijn een verbod komt op consumentenvuurwerk steeds realistischer. Alleen zullen we dit jaar, en hoogstwaarschijnlijk ook volgend jaar, nog moeten leven met de huidige situatie. En dat betekent dat we alleen maar het volgende kunnen zeggen: Neem alsjeblieft alle veiligheidsmaatregelen in acht. Gebruik legaal vuurwerk, doe ook daar voorzichtig mee, gebruik altijd een aansteeklont en zorg dat jij, en vooral ook je kinderen, een vuurwerkbril dragen. Ruim vooral ook al het vuurwerk dat niet is afgegaan goed op, en dompel het bij voorkeur even in een emmer water.

En dan rest de redactie van Nieuws.nl iedereen een heel fijn en bovenal gezond 2020 toe.

Hoe het precies zit met vuurwerk: beter dan Arjen Lubach kan ik het niet in beeld  brengen: 

Reacties