Op 1 januari met z’n allen de Noordzee in… dàt is pas COOL!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Als we hoofdsponsor Unox mogen geloven zoeken vandaag circa 50.000 mensen, verdeeld over 127 locaties het ruime, en vooral koude (6 graden!) sop. Een bizarre traditie die dit jaar z’n 60-jarig jubileum viert.

Vandaag 60 jaar geleden, op 1 januari 1960, dook Ok van Batenburg met zijn maatjes van zwemvereniging Njord’59 in de ijskoude Noordzee bij Zandvoort. Zijn voorbeeld werd gevolgd, inmiddels dus door circa vijftigduizend mensen.

Veel gekker kunnen we het niet bedenken: We zijn nauwelijks bekomen van een slopende Nieuwsjaarsnacht, de restanten vuurwerk liggen nog na te smeulen, en wij stappen, met niets anders aan ons lijf dan een zwembroek en een oranje Unox-muts, het veel te koude water in van de Noordzee of ander ‘open water’. Dat vinden wij leuk!!?? Goed om even terug te kijken naar de oorsprong van deze rillerige volkshysterie, en die vinden we in Zandvoort.

Ok van Batenburg
Op 1 januari 1960 was het Ok van Batenburg van de Bloemendaalse zwemvereniging Njord’59 die op het idee kwam om met zijn zwemmers op Nieuwjaarsdag een duik te nemen in de ijskoude Noordzee bij Zandvoort. Een klein begin, met enkele tientallen deelnemers, maar wat zou uitgroeien tot wat het nu is: een duikevenement in meer dan  tweehonderd Nederlandse plaatsen met dit jaar naar schatting tegen de 50.000 deelnemers.

Peter Pantages
Overigens was het idee van Ok van Batenburg niet helemaal nieuw. In 1920 organiseerde de Vancouver Polar Bear Swim Club uit Canada voor de eerste keer een Nieuwjaarsduik. De Initiatiefnemer was Peter Pantages, eigenaar van het Peter Pan Cafe in Granville Street in Vancouver die behalve cafébaas ook een gepassioneerd zwemmer was, die aan een ieder wilde bewijzen dat het mogelijk was iedere dag van het jaar buiten te zwemmen, zelfs bij sneeuw, ijs en strenge vorst. Bij de eerste duik op 1 januari 1920 waren er welgeteld 5 zwemmers. Inmiddels is dat opgelopen tot bijna 2,5 duizend deelnemers. Alleen doet Peter zelf al 45 jaar niet meer mee: hij overleed in 1971 in Hawaï na het zwemmen in zee. Wellicht kon hij wat minder goed tegen warm water.

Peter Pantages (links) in 1939 klaar voor zijn Nieuwjaarsduik (foto: Wikipedia)

Erwtensoep met worst
De bekendste Nieuwjaarsduik wordt sinds 1965 gehouden in Scheveningen. Het maximale aantal deelnemers is daar gesteld op tienduizend, en dat aantal wordt de laatste jaren dan ook moeiteloos gehaald. En behalve in Zandvoort en Scheveningen wordt de duik nog op zo’n 125 andere locaties georganiseerd. Dat het evenement zich zo als een inktvlek verspreid over het land heeft mogelijk ook alles te maken met het feit dat Unox zich sinds 1998 heeft opgeworpen als hoofdsponsor, waardoor het evenement ook via de media steeds groter wordt uitgemeten. Overal waar Nieuwjaarsduiken plaatsvinden zorgt Unox voor oranje ijsmutsen, erwtensoep en rookworst voor de deelnemers. Mocht je vandaag dus zijn opgestaan met een serieus onbestemd gevoel in het hoofd door de altijd weer rare combinatie van oliebollen en champagne, dan is het misschien wel een goed idee om even op de website van de Nieuwjaarsduiken te kijken om te zien waar je terecht kunt voor zo’n frisse en bovenal ontnuchterende duik. Geloof mij: je ziet 2020 meteen helemaal helder en positief tegemoet.

Reacties