Verhaal van de Dag: 55 jaar Veronica Top-40

Foto: Collage WMF / Wikipedia

Vandaag 55 jaar geleden, op 2 januari 1965, nam Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, plaats achter de knoppen voor de allereerste Veronica Top-40

(tekst: Wim Meijer)

Vanaf die dag hoorde heel Nederland via piratenzender Veronica de populairste hits van dat moment voorbijkomen. De allereerste Nummer-Eén-Hit: ‘I Feel Fine’ van The Beatles, een titel die prima het gevoel weergaf van zowel de programmamakers als de luisteraars.

Lijstjes
Top-10, Top-40, Top-100, Top-1000… er wordt heel wat afge’topt’ in de wereld. Vooral zo aan het einde van een jaar zijn de lijstjes niet aan te slepen. Of het nu gaat over films, series, tv-programma’s, sporthelden, restaurants of automerken, je kunt ongeveer niets bedenken waar geen (rang)lijst van is samengesteld. Het is een fenomeen wat al vele decennia oud is en wat ooit zijn oorsprong vond in de muziek. Het meest opvallende voorbeeld daarvan is de Veronica Top-40. Op 2 januari 1965 klonk die voor de allereerste keer door de ether. Daarmee had Nederland zijn eerste echt aansprekende hitlijst in navolging van de Amerikaanse Billboard Hot 100, die al in 1958 van start was gegaan, en de Britse Hitparade die zelfs al sinds 1952 te beluisteren was.

Joost den Draaier / Willem van Kooten, geestelijk vader van de Top-40 (Foto: Wikipedia – Nationaal Archief / Jac. de Nijs/Anefo)

Joost den Draaijer
Het was een idee van Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer, die gedurende een studiereis naar de VS in november 1964, tot de conclusie kwam dat Veronica een eigen hitlijst moest hebben. Hij had niet veel tijd nodig om de directieleden van de zeezender te overtuigen, want twee maanden later was de ‘Nationale Zaterdagmiddag Gebeurtenis’ een feit, die na twee uur werd afgesloten met de allereerste Nummer-1: ‘I Feel Fine’ van The Beatles.

Pete Felleman
Overigens was de Veronica Top-40 niet de allereerste hitlijst in Nederland. Die eer was namelijk weggelegd voor de eerste diskjockey in de geschiedenis van de Nederlandse radio, Pete Felleman, die op zaterdag 2 juli 1949 de eerste hitlijst op de radio presenteerde. Het programma, dat de titel ‘Hitparade’ droeg, was gebaseerd op Billboards Best Sellers Chart en zou gedurende 8 jaar, tot 1957, worden uitgezonden.

Tijd voor Teenagers
Een andere hitlijst van het eerste uur was die van het programma ‘Tijd voor Teenagers’ dat vanaf 1963 door de VARA op de radio werd uitgezonden en werd gepresenteerd door Herman Stok. De muzikale Top-10 van dat programma was gebaseerd op de verkopen van een aantal platenzaken in het land, die wekelijks door de redactie werden gebeld. Uiteindelijk beleefde ‘Tijd voor Teenagers’ op 29 januari 1966 zijn laatste uitzending. Daarmee werd de Veronica Top-40 ‘de enige échte hitlijst van Nederland!’

Tijd voor teenagers (1966)

In 1959 bedacht Co de Kloet voor de VARA het eerste popprogramma op de Nederlandse radio, Tijd voor teenagers. Dick van 't Sant presenteerde het aanvankelijk (als Dick Duster), maar Herman Stok maakte er een fenomeen van. In 1963 introduceerde men de Tijd voor Teenagers Top 10. Dit is een korte compilatie van een uitzending uit oktober 1966.De foto van Herman Stok is van latere datum.

Geplaatst door 100 Jaar Radio op Zaterdag 30 maart 2019

Vijftienduizend hits
Inmiddels zijn er in die 55 jaar al meer dan 2500 Top-40’s uitgezonden. Jaarlijks kwamen er gemiddeld rond de 300 nieuwe hits de lijst binnen, waarmee het totaal aantal hits in die ruim 5 decennia uitkomt op circa  zestienduizend. Het zal niemand verbazen dat ook van al dié hits op zich ook weer een lijst is samengesteld, op basis van punten die zijn verkregen door de positie en het aantal weken dat een nummer in de Top-40 voorkwam.

Recordhouder Parrell Williams

Op de eerste plaats van die lijst, die 5 jaar geleden werd uitgezonden in het kader van het 50-jarig jubileum van de Top-40, stond het nummer ‘Happy’ van Parrell Williams, dat in 2014 maar liefst 49 weken in de Top-40 stond, waarvan 4 weken op de eerste plaats. Daarmee liet hij de ‘Sirtaki’ van Trio Hellenique achter zich, nadat dit nummer bijna 50 jaar de lijst van ‘grootste Top-40 hits’ had aangevoerd.

Top-10 van vijfenvijftig jaar geleden
Het feit dat het ‘kindje’ van Joost den Draaier al 55 jaar bestaat betekent zeker niet dat het ‘Omroep MAX-gehalte’ het langzaam gaat winnen van de actuele hitwaarde. Integendeel: zoals ik aan het begin van dit artikel al opmerkte: het plaatsen in lijstjes lijkt juist steeds meer iets te worden van deze tijd. Neemt niet weg dat het terugkijken naar die lijst waarmee het ooit allemaal is begonnen zeker de moeite waard is. Want, ook al hebben we moeite met ons eigen ‘ouder worden’… nostalgie is gewoon leuk! Zeker als het om muziek gaat. Daarom… hierbij de allereerste Top-10 van 2 januari 1965 (de eerste plaats slaan we even over, omdat die al eerder in dit artikel voorbijkwam.)

2e plaats Lucille Start – The French Song

3e plaats: Roy Orbison – Pretty Woman

4e plaats: Adamo – Dolce Paula

5e plaats: Imca Marina – Harlekino

6e plaats: Willeke Alberti – Mijn Dagboek

7e plaats: Gert & Hermien – In der mondhellen Nacht

8e plaats: Cliff Richard – I Could Easily Fall In Love With You

9e plaats: Julie Rogers – The Wedding

10e plaats: Time Is On My Side – The Rolling Stones

 

Reacties