Vlieginstituut organiseert ‘Vliegangstfestival’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het vlieginstituut Onbezorgd Vliegen organiseert samen met piloten en vliegangsttherapeuten op zondag 2 februari een vliegangstfestival op Schiphol voor mensen die angst hebben om te vliegen.

(bewerkt persbericht Onbezorgd Vliegen)

Op de dag kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende workshops, met als doel uitleg te geven over hoe een vliegtuig werkt en hoe iemand met zijn of haar angst kan omgaan. Daarnaast krijgen deelnemers aan de workshops ook uitleg hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie precies is en waarom een vliegtuig het veiligste vervoermiddel ter wereld is.

Veilig vervoermiddel
Volgens de organisatoren van het vliegangstfestival is het vliegtuig het meest veilige vervoersmiddel ter wereld, maar heeft toch ruim 30% van de westerse bevolking last van vliegangst. In Nederland zijn er 4 miljoen bange luchtreizigers en in Belgiƫ ruim 3 miljoen.

Achtergrond bij vliegangst
Naast de workshops krijgen deelnemers van piloten en vliegangstbehandelaars uitleg over hoe de achtergronden van vliegangst ,,Vliegangst is voor iedereen anders”, volgens piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte. ,,Er liggen altijd een aantal dieper liggende angsten of onzekerheden aan ten grondslag zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. Je zit immers in een hele kleine ruimte, op zo’n 10 kilometer hoogte, met honderden ‘vreemde’ mensen en verder moet je je totaal overgeven aan de piloten. Maar gelukkig is vliegangst ook heel goed te behandelen, met een slagingskans van 98%”, zegt Otte.

(foto: Dominique Otte)

Virtual Reality vlucht
Naast workshops kunnen bezoekers met vliegangst met een therapeut rondlopen in een Boeing 747 die op het terrein staat van het Vliegangstfestival. ,,Voor veel mensen met vliegangst is de confrontatie met een echt vliegtuig al een hele grote stap naar de overwinning van hun angst”, vertelt Otte. ,,Voor degenen die nog een stapje extra durven te zetten, stellen we in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) een Virtual Reality omgeving beschikbaar waar ze een vlucht kunnen maken en ervaren”, zegt de behandelaar van vliegangst.

Speeddaten
Tijdens het vliegangstfestival kunnen bange luchtreizigers gedurende de hele dag speeddaten met piloten, cabinepersoneel en lotgenoten die hun vliegangst hebben overwonnen. Voor kinderen van ouders met vliegangst worden er workshops vliegtuigjes bouwen georganiseerd en is er een wedstrijd vliegtuigjes gooien. Kinderen mogen tegen een kleine vergoeding ook gebruik maken van het op de locatie aanwezige zwembad en de bioscoop.

Praktische informatie
Het vliegangstfestival vindt plaats op zondag 2 februari 2020 in het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.30 uur. De entree is 24,95 euro per gezin. Iedere bezoeker met vliegangst ontvangt gratis het boek ‘Overwin je vliegangst’, geschreven door Kelly Otte. De workshops en alle andere ervaringen en activiteiten tijdens het Vliegangstfestival zijn gratis. Meer informatie is te vinden op de website van Onbezorgd Vliegen

Reacties