Waar komen windmolens en zonnepanelen in Beverwijk?

Foto: Pixabay

BEVERWIJK – Op 14 januari kunnen inwoners van Beverwijk meepraten over duurzame energie. Waar moeten zonnepanelen en windmolens komen? Voor onze regio zijn 3 verschillende ruimtelijke toekomstbeelden gemaakt die inzicht geven in plekken waar mogelijk duurzame energie opgewekt kan worden.

De gemeente nodigt iedereen uit om mee te denken en in gesprek te gaan over de scenario’s. Een mooie kans om je stem te laten horen en de ideeën die er zijn te verbeteren met lokale kennis en wensen.

Regionale Energie Strategie
Net als de rest van Nederland heeft Beverwijk de opgave om meer duurzame energie op te wekken met zonnepanelen en windmolens. Samen met de gemeenten in de IJmond en Zuid-Kennemerland zoeken we naar de beste mogelijkheden. We noemen dit de Regionale Energie Strategie (RES). Waar kunnen we windmolens en zonnepanelen kwijt? Het antwoord op die vraag is nog niet zo eenvoudig, omdat ruimte hier schaars is.

Voor onze regio zijn 3 verschillende ruimtelijke toekomstbeelden gemaakt die inzicht geven in plekken waar mogelijk duurzame energie opgewekt kan worden. Zo is er een scenario dat vooral rekening houdt met de kosten (‘kostenefficiënt’), eentje die de maximale opwekmogelijkheden in beeld brengt en als derde een scenario dat een ‘nieuw energielandschap’ schetst. Het uiteindelijke beeld zal wel ergens in het midden komen te liggen. De scenario’s zijn vooral gemaakt om te verkennen wat de mogelijkheden zijn.

Professionals van bedrijven, organisaties, provincie en gemeenten hebben deze scenario’s bedacht. Maar het gaat over de directe leefomgeving van ons allemaal. Daarom is het belangrijk dat iedereen mee kan denken en praten over de beste plaatsen voor windmolens en zonnepanelen. Wat vinden Beverwijkers passen als het gaat om duurzame energie in deze regio en bij hen in de buurt? Wat past juist absoluut niet? Hebben bewoners zelf ideeën over de opwekking van duurzame energie in hun buurt? Waar zien ze kansen en wat kunnen of willen ze zelf bijdragen?

Meepraten: waar en wanneer?
Iedereen is van harte welkom om hierover mee te praten op dinsdag 14 januari  in het Stadhuis van Beverwijk tussen 18.30 en 21.30 uur. Graag van tevoren wel even aanmelden door een mail te sturen aan [email protected].

Reacties