Sebastian Langeveld en Tessa Neefjes winnen 22e Egmond-Pier-Egmond

Foto: Wim Meijer Fotografie

Europa’s grootste strandrace van Egmond naar de Noordpier van Wijk aan Zee en terug brengt 3300 renners aan de start voor een iconische strijd tegen de natuurlijke elementen; windkracht 7 doet aanslag op ieders reserve.

De 22e editie van Egmond-Pier-Egmond werd vandaag met overmacht gewonnen door Sebastian Langeveld. De renner van Team Education First vluchtte halverwege de koers bij de kopgroep en soleerde naar de winst. Voor de derde keer schrijft hij de prestigieuze strandrace Egmond-Pier-Egmond op zijn naam. Bij de vrouwen kwam Tessa Neefjes als eerste op de boulevard van Egmond aan Zee.Harde zuidwestenwind
De harde zuidwestenwind zorgt voor een enorm grote kopgroep op de heenweg richting de pier. Bij de eerste passage in Velsen-Zuid kan de wedstrijd eindelijk beginnen. Ward Koster komt als eerste het strand weer op en demarreert samen met Job van der Wal. De favorieten kijken toe hoe deze twee renners tot Wijk aan Zee de koers hard maken met een voorsprong van ruim 200 meter. Langeveld steekt er uiteindelijk een stokje voor en de renner uit Lisse fietst met de wind in de rug hard in op de koplopers.Johnny Hoogland tweede, Stijn Appel derde
De 34-jarige Langeveld rijdt alleen door richting de finish en kan vroeg zijn handen in de lucht steken op de boulevard van Egmond aan Zee voor zijn derde overwinning bij Egmond-Pier-Egmond. Hij klokt 1 uur 11 minuten en 16 seconden. “Het is mooi voor het verhaal, maar het is nog beter voor mijn voorbereiding van het wegseizoen. Ik heb een goede winter gehad en heb niet stilgezeten. Ik kan met gerust hart het wielerseizoen in.” Johnny Hoogland volgde op een gepaste afstand als tweede in 1.11.42. Stijn Appel behaalde de derde plaats bij deze 22e editie (1.11.43).

De nummers 2 en drie Johnny Hoogland en Stijn Appel

Nederlandse, Belgische, Franse en Europese kampioen aanwezig
Het deelnemersveld was deze editie enorm sterk. Vooraf werd gespeculeerd over winnaars als Europees kampioen Ivar Slik, Belgisch kampioen Timothy Dupont en oud-Europees kampioen Lars Boom. Zij kwamen er niet aan te pas. De top tien in Egmond is een indrukwekkend lijstje: Bram Imming (4), Emiel Vermeulen (5), Timothy Dupont (Bel, 6), Jasper Ockeloen (7), Jordy Buskermolen (8), Rick van Breda (9) en Samuel Leroux (Fra, 10).

Europees kampioen Ivar Slik

Tessa Neefjes wint na super zware koers bij de dames
De slotfase bij de vrouwen was spannend dit jaar. Maud Rijnbeek en Tessa Neefjes gingen samen op de finish af, nadat zij de meeste mannen van zich hadden afgeschut. De wedstrijd verliep de eerste 25 kilometers vrij stroef. Kleine demarrages zorgde voor weinig spanning in deze wedstrijd, want telkens kwam het peloton weer terug. Waar op een gegeven moment het peloton bestond uit 200 tot 300 renners was het lastig voor de dames om los te komen uit de groep met mannen en vrouwen. Bij de passage in Wijk aan Zee was Tessa Neefjes als eerst het strand weer op.

Latere winnares Tessa Neefjes in het kielzog van Femke Markus bij de strandopgang kort na de start.

De laatste kilometers gaan ontzettend hard en tot bij de strandafgang in Egmond aan Zee is het spannend. De 23-jarige Neefjes komt in de bocht op de boulevard in Egmond net eerder dan Maud Rijnbeek omhoog en komt met een arm in de lucht over de finish. Haar tijd: 1.21.31. De enthousiaste uitgeputte Tessa: “Ik had geen idee of ik aan kop lag, de mannen haalden ons in tegen wind en het was super zwaar. Grace (Verbeke) lag bijna de hele wedstrijd aan kop, maar super gaaf dat ik dit mag winnen. Het laatste stuk zo hard mogelijk naar de finish om voor Maud te finishen, helemaal kapot hier, maar super gaaf!”. De jonge Maud Rijnbeek moest vier seconden toegeven op de winnares. Het brons ging naar de Belgische Grace Verbeke (1.21.56).

Tessa Neefjes als eerste over de finish

Drieduizend recreanten
Behalve alle toprenners en rensters gingen er ook rond de drieduizend recreanten van start. Daarmee is de Egmond-Pier-Egmond de grootste strandrace van Europa en wellicht zelfs van de wereld (volgens de organisatie tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag: “We kennen  wereldwijd geen grotere strandrace, dus vooralsnog gaan we ervan uit dat wij de grootste zijn”)

Foto-impressie recreanten
Dit grote veld van recreanten zorgde ook nu weer voor een ongekende sfeer. Hieronder een foto-impressie van de recreanten gedurende de 22e editie van Egmond-Pier-Egmond. Kijk voor een nog meer uitgebreide foto-impressie met downloadbare foto’s op de Facebookpagina van Alkmaar.Nieuws.nl:

 

Reacties