Jorden van Foreest pakt tweede overwinning op 3e dag Tata Chess

Jorden van Foreest tijdens zijn partij tegen Daniil Dubov
Foto: Ton van Steijn

Na drie speelrondes staat de Nederlandse grootmeester Jorden van Foreest op een gedeelde 2e plaats tijdens het Tata Steel Chess Tournament. Landgenoot Giri speelde voor de derde keer op rij remise en staat nu een half punt achter op van Foreest.

Aan kop staat op dit moment het 16-jarige supertalent Alireza Firouzja uit Iran. Hij boekte vandaag een zege op de Rus Vladislav Artemiev. Na twee overwinningen en een remise heeft hij de leiding in het klassement met 2,5 punten. Van Foreest staat daar een half punt achter. Anish Giro staat gedeeld 6e met 1,5 punt.

Jorden van Foreest won vandaag met wit van de Rus Daniil Dubov. “Ik verwachtte dit niet, twee overwinningen in drie dagen is heel mooi. Ik deed wat riskante zetten, maar die pakten uiteindelijk goed uit”, zei de 20-jarige Utrechter.

Giri speelde tegen oud-toernooiwinnaar Anand, die voor de twintigste keer meedoet in Wijk aan Zee. Anand, met wit, ging vrij verrassend akkoord met een snelle remise. “Ik bood hem remise aan omdat ik het verloop van het spel wilde veranderen. Ik voelde me niet heel comfortabel met de stelling op het bord en dwong hem tot nadenken. Tot mijn aangename verrassing aanvaardde hij de remise”, zei Giri na afloop.

Morgen, op de vierde speeldag, ontmoet Jorden van Foreest wereldkampioen en zevenvoudig toernooiwinnaar Magnus Carlsen. Anish Giri gaat de strijd aan met Nikita Vitiugov.

Foto-impressie Ton van Steijn
Tijdens de 3e speelronde van het Tata Steel Chess Tournament was ook fotograaf Ton van Steijn aanwezig. Klik op ‘FOTO-IMPRESSIE 3e DAG TATA CHESS‘ voor zijn complete fotoserie.

Reacties