Tata Nederland: massaontslag in IJmuiden voorlopig van de baan

Foto: Charles Duijff

De directie van Tata Steel Nederland heeft in een brief aan de FNV laten weten zich te houden aan het door het staalbedrijf en de vakbond ondertekende werkgelegenheidspact. Dit houdt in dat tot oktober 2021 bezuinigingen worden opgevangen met natuurlijk verloop en gedwongen ontslagen niet aan de orde zullen zijn.

(bronnen: Telegraaf/NH Nieuws)

De brief, die in handen is van de DFT-redactie(Telegraaf) betekent een flinke opluchting voor de ruim 9000 werknemers van Tata Steel in Nederland. In oktober werd bekend dat het staalbedrijf 170 miljoen zou gaan bezuinigen en dat dit ten koste zou gaan van zo’n 1600 banen, waarvan het overgrote deel in IJmuiden.

Overigens is de dreiging op termijn zeker nog niet voorbij. Ook nu nog geeft de Nederlandse directie aan dat het onvermijdelijk is dat er banen verdwijnen. Dit vooral om dat de staalmarkt flink onder druk staat. Ook de angst dat de Indiase leiding van het staalconcern een deel van het kantoorwerk naar India zou willen verplaatsen speelt mee. Theo Henrar, bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland geeft echter weinig te voelen voor het ’outsourcen’ van werk naar ’Lage Lonen Landen.’

Deze stellingname is opvallend, omdat hij met zijn toezeggingen aan de vakbond het risico neemt te botsen met de Europese en Indiase hoofdkantoren.

Reacties

Cookieinstellingen