Schaakgrootmeesters Tata Steel Chess naar PSV Stadion

Foto: Wim Meijer Fotografie

Anish Giri loopt tegen eerste verliespartij aan tegen 16-jarig Iranees schaakwonder Alireza Firouzja; Carlsen en Giri nu op 9e en 11e plaats na 5 speelrondes.

Grootmeesters lijken geen genoeg te kunnen krijgen van voetbal: na eerst zelf aan de bal in het stadion van Telstar, vandaag ‘aan zet’,  in het Philips Stadion in Eindhoven.

Na de eerste rustdag tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2020, waarop de ontspanning werd gezocht in een partijtje voetbal met de selectie van Telstar, vertrok het ‘schaakcircus’ vandaag naar Eindhoven om daar, in het stadion van PSC, de vijfde speelronde te spelen.

Wesley So koploper
Het is altijd maar de vraag hoe de schakers uit hun rustdag zijn gekomen. De een ziet uit naar een rustdag, terwijl de ander juist het liefst vasthoudt aan het vaste ritme. Na de eerste 4 speelrondes ligt alles nog dicht bij elkaar te liggen. Het inmiddels veelbesproken Iraanse supertalent Alireza Firouzja kwam supersnel uit de startblokken met twee overwinningen en een remise. Alleen in de 4e speelronde moest hij buigen voor Wesley So die vandaag als leider in het toernooi mocht beginnen.Jorden van Foreest
Ook Jorden van Foreest, die dit jaar voor de tweede keer meedoet met de Masters, ging zeer hoopgevend van start. Ook hij boekte 2 overwinningen en een remise, tegen 1 verliespartij. Daarmee stond Jorden na 4 speelrondes op 2,5 punten, een half punt voorsprong op  Magnus Carlsen en Anish Giri.

Feest voor Carlsen
Carlsen en Giri speelden tot vandaag viermaal remise. Nog niet echt reden voor een feestje, hoewel dat voor Magnus Carlsen niet geheel opging. Hij had eergisteren wel degelijk iets te vieren: met zijn remise tegen Jorden van Foreest pakte hij een uniek record: 111 partijen ongeslagen. Tijdens de rustdag plaatste Carlsen nog wel de kanttekening dat hij het record liever had geboekt met overwinningen in plaats van remises, maar gaf aan wel degelijk blij te zijn met deze historische mijlpaal.

Vandaag dus een ‘uit-wedstrijd’ in het kader van Tata Chess On Tour. Voorgaande jaren werd er tijdens het toernooi tweemaal op een externe locatie gespeeld, dit jaar dus slechts één keer. Gekozen werd voor het stadion van PSV in Eindhoven, waar vanmiddag de topschakers werden verwelkomd door PSV-directeur Toon Gerbrands, wethouder Sport Stijn Steenbakkers en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland).Na eerst een fotomomentje op het ‘heilige gras’ van de 24-voudige landskampioen was het PSV-speler Daniel Schwaab die om klokslag 14.00 uur op de gong mocht slaan, waarmee de 5e speelronde van het Tata Steel Chess Tournament 2020 van start ging.Anish Giri speelde vandaag tegen het Iraanse supertalent Alireza Firouzja (16). De andere Nederlander in de Tata Steel Masters, Jorden van Foreest, ontmoette Fabiano Caruana (nummer twee van de wereld) en wereldkampioen Magnus Carlsen nam het op tegen Daniil Dubov uit Rusland.
Het werd een dag waarop Magnus Carlen zijn 5e remise op rij overeenkwam (en dus voor de 112e keer op rij ongeslagen bleef). Ook koploper Sno deelde de punten met ‘rode lantaarndrager’ Vladislav Kovalev. En Jorden van Foreest pakte opnieuw een half punt en wist zich daarmee te handhaven bij de koplopers.Voor Anish Giri werd ’t een lange dag met een teleurstellend eind. Het was zijn jeugdige Iranese opponent die met de volle winst kon terugkeren naar Wijk aan Zee.Na 5 speelrondes zijn er dus 2 koplopers: Wesly Sno en Alireza Firouzja. Topfavoriet Magnus Carlsen staat op de negende plaats op 1 punt van de koplopers. Neerlands Hoop Anish Giri staat met 2 punten op de 11e plaats. Maar met nog 8 speelrondes te gaan ligt eigenlijk alles nog open.Hieronder nog een kleine foto-impressie van Tata Chess On Tour in Eindhoven.

Reacties