55+

Zanger Rudy Bennett van The Motions nog altijd gepassioneerd muzikant

Foto: Charles Duijff

Zondag 19 januari 2020 ontmoette ik zanger Rudy Bennett (77) van de vroegere- maar ook actuele band The Motions. Daarnaast gitarist, pianist, zanger en componist Specs Hildebrand (Theo van Scherpenseel, 69) die deel uitmaakt van de huidige formatie The Motions. Specs speelde o.a. in de Volendamse formatie Jen Rog.

tekst en foto’s Charles Duijff

Twee mensen met passie voor muziek, die wat mij betreft deel uitmaken van wat ik de muzikale revolutie noem. Presentator Maus Granaat van radio Beverwijk sprak met hen. U kunt deze radiouitzending van zondag 19 januari (19:00-21:00 uur) terugluisteren via de website van RadioBeverwijk.nlU heeft vast weleens gehoord van de industriële revolutie. Dat is de overgang van handmatig- naar machinaal vervaardigde producten, een ontwikkeling die omstreeks 1750 in Engeland begon. Wanneer ik het heb over de ‘muzikale revolutie’ dan is dat voor mij de periode waarin de babyboomers zijn opgegroeid. Met babyboomers wordt de generatie bedoeld die na WO-II is geboren. Vanaf 1945 tot heden dus. Maar ook een periode met grote muzikale- en technische veranderingen.

Voordat ik u uitleg wat ik daarmee bedoel eerst het volgende:

The Motions, met zanger Rudy Bennett en zanger Theo van Es (The Shoes), gitarist zanger Specs Hildebrand, zanger bassist Polle Eduard (Tee Set), gitarist Alan McLachlan, PP Everts toetsen en Ruud Saelman drums, zij treden zaterdag 1 februari a.s. op in Pop- en Cultuurhuis PX in Volendam. Een unieke gelegenheid om de band en hun programma ‘The Beatshow’ te zien en beluisteren. (link naar het Theater PX onderaan dit artikel) Maarten Spanjer haalt daarbij herinneringen op uit The Motions-tijd waarbij ook beelden worden getoond.Muzikale revolutie

Ik spreek over een revolutie, omdat ik in mijn leven (ik ben van 1947) sinds de jaren 50 de opkomst van een grote verscheidenheid aan muziekgenres heb mogen meemaken, alsmede de kwalitatieve verbetering van al de bestaande muzikale stromingen. Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met verbetering van de opnametechnieken en verbetering van instrumenten, geluidsinstallaties en welvaart, waardoor meer muziekliefhebbers een instrument konden aanschaffen en zo mogelijk persoonlijk talent konden ontdekken. Zelf begon ik in 1960 als drummer in een ‘Shadow’-bandje met slechts een snaredrum, een hi-hat en begeleidingsbekken. Er bestonden zeer veel van soortgelijke gitaarbands, met solo-, ritme, basgitaar en drums. Met een beetje geluk vond je een zanger, die.a.  aardig ‘Living Doll’ en ‘Do You Hanna Dance’ kon zingen. Want ik heb het natuurlijk over de tijd van Cliff Richard & The Shadows. Evenals Elvis Presley, door wie hij zich liet inspireren, een Rock & Rollzanger. Beide heren kozen echter ook voor mooie ballads.

The Motions hadden een zanger en ballads waren precies waarmee ook Rudy Bennett doorbrak. Het protest-nummer Waisted Words, gescheven door Robbie van Leeuwen (later in Shocking Blue), stond 16 weken op plaats 3 in de Top 40. Ook de ballad How Can We Hang On To A Dream werd een groot succes. Hieronder een audiofragment van Wasted Words

Specs Hildebrand geniet ook nog volop van musiceren. Hij is ook liefhebber van Country & Bluegrass. Bluegrass is een Amerikaanse muziekstijl daterend uit de jaren 50. Na Cliff en Elvis zorgden The Beatles (1960-1970) en later ook de Rolling Stones (1962-heden) voor een grote verandering in de populaire (POP)-muziek. The Beatles en dan met name door toedoen van John Lennon en Paul Mac Cartney, worden in het algemeen beschouwd als de invloedrijkste band uit de geschiedenis van de POP-muziek. Zowel Rudy Bennett als Specs Hildebrand spraken lovend over de helaas vermoorde John Lennon, die volgens beiden zijn ziel in zijn muziek legde. Ook zangers als Sam Cooke en Roy Orbison hebben zij hoog in het vaandel. (hieronder Specs Hildebrand)Overigens speelde Rudy Bennett met zijn toenmalige band The Ricochets (voorloper Motions) op 8 augustus 1964 in het voorpogramma van The Rolling Stones in het Kurhaus van Scheveningen. Die avond ontstond zoals alom bekend een totale chaos, veroorzaakt door het uitzinnige publiek. Hebben we het over The Beatles dan spreekt men van ‘Merseybeat’, genoemd naar de rivier The Mersey die langs Liverpool stroomt, waar The Beatles vandaan komen. Maar van de The Beatshow met The Motions kunt u dus zaterdag 1 februari a.s. genieten in Volendam.Mijn verhaal omtrent de muzikale revolutie gaat verder in de jaren 70, toen bijvoorbeeld groepen als Queen met zanger Freddy Mercury en Bread met zanger David Gates (softrock) populair waren. Ook Stevie Wonder en Dire Straits lieten van zich horen en wat dacht u van The Eagles en The Beegees? De laatste groep werd al in  1967 populair met The Spicks & The Spacks, maar bezorgden ons in de jaren 70 ‘Night-fever’ Het disco tijdperk. In de jaren 80 drukten o.a. artiesten als Bruce Springsteen en groepen als U2 en the Simple Minds hun muzikale stempel.

Zo brengt ieder decennia verrassende nieuwe muziekstijlen. Het voert te ver om dit allemaal aan de orde te stellen. U moet Google maar eens raadplegen. In onze huidige tijd horen we veelvuldig RAP-muziek.

In elk geval ben ik blij dat ik één van mijn Pop-(Beat) idolen Rudy Bennett mocht ontmoeten. Een vriendelijke- en toegankelijke persoon, die ik nog vele gezonde- en muzikale jaren toewens. Dat geldt natuurlijk ook voor Specs.

Hieronder de website van het Theater PX VOLENDAM  

Hieronder link naar interview van Maus Granaat met Rudy Bennett en Specs Hildebrand

Maar liefst 21 seizoenen ‘Bekijk ’t Maar’ met tal van BN-ners bij radio Beverwijk

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen