Landgoed Hoenderdaell opnieuw uitgeroepen tot ‘Het Leukste Uitje van Noord-Holland’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Landgoed Hoenderdaell is bij de jaarlijkse ANWB-verkiezing gekozen tot het ‘Leukste Uitje van Noord-Holland 2020’. De 80.000 uitgebrachte stemmen vielen overtuigend uit in het voordeel van het bijzondere dierenpark in Anna Paulowna.

Vertegenwoordigers van het uitje ontvingen gisteren de gouden award in het Zuiderzeemuseum. De zilveren award ging naar Ecomare. De bronzen award ging naar Speelpark Oud Valkeveen. Tijdens de verkiezing brachten ANWB-leden massaal hun stem uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel op landelijk niveau als per provincie en voor het ‘Leukste uitje over de grens’. In totaal werden ruim 80.000 stemmen uitgebracht.

Van links naar rechts: Brons Bram van Gelder en Timo Kroeze van Speelpark Oud Valkeveen, Zilver Marion Barth van Ecomare en Goud: Agnes en Robert Kruijff van Landgoed Hoenderdaell (foto: ANWB – aangeleverd)

Landgoed Hoenderdaell scoorde, naast heel veel stemmen, op bijna alle onderdelen (prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en het aanbod) de hoogste cijfers en is daarmee de winnaar van 2020. Een greep uit de reacties over de winnaar:

  • ‘Het is een perfect park. Midden in de natuur. Je combineert de dieren samen met ontspanning en rust’
  • ‘Heel mooi park zo natuurlijk mogelijk. Vriendelijk personeel. Goede voorzieningen voor hapje en drankje. Mooie speeltuin voor de kinderen. Dus genieten voor jong en oud’

Aaibaar
Wat Hoenderdaell zo bijzonder maakt? Misschien wel het feit dat het zo anders is dan de bekende dierentuinen. Niets ten nadele van al die andere mooie dierenparken, maar niemand kan er omheen dat Hoenderdaell uniek is. Dat unieke vertaalt zich vooral in het feit dat veel dieren, ook voor kinderen, goed benaderbaar en zelfs letterlijk aaibaar zijn, zoals de Alpaca’s, de ringstaartmaki’s en de Lori’s.

Terug naar de natuur
Ook onderscheidt Hoenderdaell  zich ten opzichte van andere dierenparken omdat het is gebouwd met niet de bezoekers, maar met de dieren als uitgangspunt. Het primaire doel is dierenwelzijn, waarbij met name dieren in nood worden opgevangen met als streven deze, zo mogelijk, weer terug te plaatsen in de natuur. Een typisch voorbeeld daarvan is ‘Stichting Leeuw’ dat op het landgoed een groot opvangcomplex heeft gebouwd voor ontheemde katachtigen, compleet met een zogenaamde jaagsimulator om de leeuwen en tijgers te trainen in het jagen om te voorzien in de eigen voedselbehoefte.Voor de dieren die niet geschikt zijn om terug te plaatsen in de natuur, zoals ‘gepensioneerde’ circusleeuwen en voor bruine beren uit Bulgarije zorgt Hoenderdaell voor een ‘mooie oude dag’. De dieren krijgen volop ruimte en worden soms ook zo afgeschermd dat het publiek ze wel kan zien, maar andersom de dieren zich minder bewust zijn van de aanwezigheid van mensen, zoals bij de verblijven van Stichting Leeuw, waar de dieren alleen kunnen worden gezien door de gaten in de natuurwand.

Mooie ‘oude dag’ voor bruine beren uit Bulgarije

Vernieuwing
Dat men bij Hoenderdaell niet stilzit zie je goed als je het park van nu vergelijkt met drie jaar geleden, toen het ook al het ‘Leukste Uitje van Noord-Holland’ was. Sinds die tijd zijn er veel aanpassingen gedaan, zoals het  vernieuwde binnenverblijf voor de krokodillen en schildpadden en de nieuwe vogelverblijven met in het centrum de vogelarena waar dagelijks vogeldemonstraties worden gegeven.

Foto- en filmimpressie
Eerder gingen Nieuws.nl-redacteuren Charles Duijff en Wim Meijer samen een kijkje nemen in het gewaardeerde dierenpark en maakte onderstaande uitgebreide fotoimpressie. Kijk voor meer informatie over Landgoed Hoenderdaell op de website www.landgoedhoenderdaell.nl

 

Reacties