HEMA stopt met moorkop: ‘Niet meer van deze tijd’!

Foto: Wikipedia

Winkelketen HEMA gebruikt vanaf 30 maart niet langer de naam ‘moorkop’ voor de smakelijke chocoladebol, gevuld met slagroom. Een woordvoerster van HEMA zegt tegen de media dat de naam ‘niet meer van deze tijd is’.

(bron: ANP)

Dat niet iedereen het eens is met de naamswijziging bleek vanmiddag toen een banketbakkerij in Monster (Zuid-Holland) die woensdag, net zoals HEMA, het initiatief nam om de naam moorkop niet meer te gebruiken, de winkel sluiten vanwege een onveilige situatie. Volgens de eigenaar van My Cakes kwam er een aantal mensen in zijn zaak dat een moorkop eiste.

 “Omdat het in mijn ogen een onveilige situatie was, heb ik mijn twee medewerksters uit voorzorg naar huis gestuurd. Ik heb de winkel gesloten en heb de politie ingeschakeld. Die wisten meteen waar het om ging, omdat de berichten op social media gisteren ook al niet mals waren. Ik vind het erg jammer dat mensen niet opstaan voor een discussie”, aldus de bakker.

Hij meldde wel “trots” te zijn dat ook winkelketen HEMA het woord moorkop schrapt. Vanaf maandag 30 maart heet het gebakje chocoladebol. Zelf besloot hij moorkop niet meer te gebruiken “omdat je anno 2020 niet meer een naam moet willen hebben die verwijst naar discriminatie”. Bij de bakkerij heeft het gebakje voortaan roomkop.

Niet meer van deze tijd
De HEMA vindt moorkop “niet meer van deze tijd”, lichtte een woordvoerster toe. Volgens haar nam HEMA het besluit al een tijdje geleden. Dat het nog even duurt voordat de maatregel ingaat, komt doordat de website en de styling moeten worden aangepast.

De moorkop is vernoemd naar de Moren, de vroegere islamitische bevolking van Noord-Afrika. In de moderne tijd werd de term Moor ook gebruikt als synoniem voor ‘neger’.

Reacties