Valentijnsdag: Dag van de Liefde of commerciële onzin?

Foto: Pixabay

Over het al dan niet vieren van Valentijnsdag, over hoe mannen er ‘anders in staan’ dan vrouwen, en over de meest bizarre liefdes- en sekswetten wereldwijd.

(tekst: Wim Meijer / hoofdfoto: Pixabay) / bron.o.a. Motivaction Feestdagenmonitor)

Als we de reclames en etalages mogen geloven dan viert ongeveer heel Nederland Valentijnsdag. Maar zie: onderzoekbureau Motivaction deed onderzoek en daaruit blijkt dat ‘slechts’ 29% van de Nederlanders Valentijnsdag viert. 69% van de Nederlanders vindt Valentijnsdag commerciële onzin’.

(foto: Unsplash – Clem Onojeghuo)

Het onderzoek is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef onder 1540 Nederlanders in de leeftijd van 15 tot en met 70 jaar.  Daarbij valt ’t op dat vooral jongeren stilstaan bij de dag van de liefde (40%). Ook blijkt er nog een duidelijk verschil te zijn tussen mannen en vrouwen. Het blijken vooral de vrouwen te zijn die fan zijn van Valentijnsdag. Drieënzeventig procent van de mannen vindt ’t onzin, althans… daar waar het cadeautjes betreft.

Mannen verwachten beduidend meer dan ze krijgen
Dat mannen niet zo’n goed gevoel hebben bij Valentijnsdag laat zich verklaren door de resultaten van een eerder onderzoek door een Amerikaans onderzoekbureau. Daaruit bleek dat mannen er van uit ging dat hun partner 168 euro zou uitgeven aan een cadeau voor hen. De vrouwen bleken echter niet van plan meer uit te geven dan 52 euro. Andersom is die verhouding 143 tegen 71 euro.

(foto: Unsplash – Adam Kring)

Daarbij bleek uit datzelfde onderzoek dat 66% van de mannen liever seks hebben met Valentijnsdag dan een cadeau. Datzelfde geldt voor 30% van de vrouwen. Daaruit zou je kunnen concluderen dat 36% van de mannen redelijk gedesillusioneerd achterblijft op de late avond van die 14e februari.

Grenzeloze liefde
In de wetenschap dat Valentijnsdag een feestje is dat internationaal gevierd wordt omdat de liefde zowel letterlijk als figuurlijk grenzeloos is, kan het handig zijn om goed om op de hoogte te zijn van welke internationale regels gelden op het gebied van de liefde. Regels die zelfs in wetten zijn vastgelegd. Laat ze goed op je inwerken, anders zou je wel eens letterlijk je hoofd kunnen verliezen in de liefde, en dat is wel (letterlijk) het laatste wat je wilt op Valentijnsdag.

De gekste ‘sekswetten’ ter wereld:

  • Geen seks met maagd: In de Amerikaanse staat Washington is het verboden om seks te hebben met een maagd, onder welke omstandigheden dan ook (zelfs tijdens de huwelijksnacht)
  • Geen seks met vissen: In de Amerikaanse staat Minnesota is het voor mannen verboden om seks te hebben met levende vissen. Het voelt als discriminatie dat er niets over vrouwen wordt gezegd.
  • Meekijken: In Cali (Colombia) moet de moeder van een vrouw tijdens de huwelijksnacht in de kamer zijn om zeker te weten dat het huwelijk ‘geconsumeerd’ wordt.
  • Recht op moord bij overspel: In Hongkong mag een bedrogen vrouw haar overspelige echtgenoot om het leven brengen, maar alleen met haar blote handen. De vrouw waarmee de man zijn echtgenote bedroog, mag op elke gewenste manier gedood worden. Dit wordt wettelijk niet als moord gezien.
  • Maagden mogen niet trouwen:  In Guam is het voor maagden verboden om te trouwen; je moet eerst ‘een vrouw zijn geworden’ door met iemand het bed te delen, voordat je je de rest van je leven aan iemand mag binden.
  • Onderzoek via de spiegel: Mannelijke dokters in Bahrain mogen de vrouwelijke geslachtsdelen niet met eigen ogen onderzoeken. Zij moeten dat doen via een spiegel. Ik zou in dit geval een vrouwelijk arts adviseren.
  • Alleen seks met vrouwelijke dieren: Is in Nederland het hebben van seks met dieren sinds 4 maart 2010 verboden, in Libanon hebben ze deze wet van enige nuance voorzien. Daar mogen mannen wel seks hebben met dieren, maar alleen als het dier een vrouwtje is. Hebben ze seks met een mannetjesdier, dan riskeren ze de doodstraf.
  • Penispak verboden: Misschien dat sommige parlementsleden in Nevada (Amerika) het gevoel hebben dat ze er soms voor ‘Jan-met-de-korte-achternaam’ bij zitten. Want daar is het bij Wet verboden om tijdens de zitting van het Parlement een ‘peniskostuum’ te dragen.
  • Verboden te masturberen: Je zult al niet snel de neiging hebben om het in het openbaar te doen, maar met dit soort wetgeving zorg je helemaal dat je deuren, ramen en gordijnen goed gesloten zijn. In Indonesië loopt je namelijk de kans op de doodstraf via onthoofding als je wordt betrapt op masturbatie.
  • Gescheiden slapen: In de hotels van het Amerikaanse Sioux Falls moeten alle kamers twee eenpersoonsbedden hebben die tenminste zestig centimeter uit elkaar staan. Het is niet toegestaan om in de ruimte tussen de bedden de liefde te bedrijven.

Wie vieren Valentijnsdag en hoe volgens Motivaction:

Reacties

Cookieinstellingen