Workshop ‘Gezichten en landschappen in droge naald’  

Foto: Lucasgilde Beverwijk - aangeleverd

Het Lucasgilde Beverwijk start op donderdag 27 februari een workshop van drie avonden “Gravure met droge naald”, een diepdruktechniek uit de prentkunst.

Vroeger was die plaat meestal van koper, tegenwoordig wordt ook zink of kunststof gebruikt. Wanneer men in een plaat krast, ontstaat er een braam, waaronder zich ook inkt hecht. Hierdoor ontstaat bij het afdrukken een ietwat fluweelachtige lijn, die typerend is voor de drogenaaldtechniek. Een techniek die onder meer door Rembrandt werd gebruikt.

In deze workshop onderzoeken de deelnemers hoe Rembrandt zijn gravures maakte en gaan daarmee zelf aan de slag. Dit gebeurt onder (bege)leiding van Arno de Ruijter, kunstenaar en docent aan het Kennemer College te Beverwijk.

Drie avonden lang gaat men aan het werk met de droge naald-techniek. Tekenen, krassen, ininkten, afslaan en afdrukken! De deelnemers gaan tekenen naar waarneming en werken hun schets uit in de droge naald techniek. Hierbij leert men onder andere te werken met diepte, contrast, lijnvoering, arceringen.

Nadat de afbeelding op de sheet is aangebracht, breng je inkt aan op het gehele vlak. De volgende stap is het ‘afslaan’ van de inkt. De inkt wordt voorzichtig verwijderd tot er uitsluitend in de groeven inkt blijft zitten. Vervolgens worden de krassen die door de droge naald in de plaat zijn gemaakt en met inkt zijn gevuld door middel van een pers afgedrukt op bevochtigd papier. Onder de hoge druk van de pers wordt het vilt tegen het papier gedrukt. In de groef zit de (vette) inkt waardoor een afdruk ontstaat op het papier.

  • Start: donderdag 27 februari 19.00 – 21.00 uur (3 avonden).
  • Plaats: atelier Lucasgilde Beverwijk, Centrum van de Kunsten, Kerkplein 3, Beverwijk
  • Docent: Arno de Ruijter.
  • Kosten:  € 52,50 voor niet-leden (€  40,- voor leden)
  • Aanmelding: via de website (via contact) of per email.

Reacties