Vogelkijkdagen rond Fort K’IJK op zondag 1 en 8 maart

Foto: Ilse Miedema - aangeleverd

Ieder jaar zet landschap Noord-Holland half februari de sluizen open, waardoor de weilanden rondom Fort K’IJK (officieel Fort bij Krommeniedijk) bij Uitgeest langzaam onder water komen te staan. Dit trekt heel veel vogels zoals grutto’s en andere steltlopers en eenden.

Op het hoogtepunt van de voorjaarstrek, op zondag 1 maart en zondag 8 maart, organiseert Landschap Noord-Holland twee Vogelkijkdagen. Van 10 tot 16 uur zijn vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden.

(foto: Sabine van Keulen)

Landschap Noord-Holland vraagt dit jaar speciale aandacht voor de grutto (Kijk voor meer informatie op www.landschapnoordholland.nl.grutto)

Grutto’s zijn vroeg gearriveerd in Noord-Holland
Boswachter Chris: “De grutto zijn dit jaar erg vroeg gearriveerd in Noord-Holland. Na een lange vlucht vanuit Spanje of Portugal heeft onze nationale vogel een grote behoefte om zijn buikje rond te eten. Door langzaam water op het land te zetten, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar en voelen zij zich ook meteen veilig met hun pootjes in het water. Niet alleen de grutto profiteert hiervan maar ook de andere steltlopers en eenden. In totaal wel 50 verschillende soorten. Zij verzamelen zich met vele honderden, soms wel duizenden rond Fort K’IJK. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan bij dit tafeltje dekje.”

(foto: Pixabay)

Vogels kijken op 1 en 8 maart 2020
Vogelbeschermingswacht Zaanstreek is op zondag 1 maart aanwezig met telescopen waarmee je de verschillende vogels goed kan bekijken. Op zondag 8 maart vertellen de boswachters van Landschap Noord-Holland je alles over de vogels die je ziet. De leden van de Jeugdvogelclub Zuid-Kennemerland zijn ook aanwezig. Tip van de boswachter: neem je eigen verrekijker mee!

Landschapsexcursie per fiets vanaf Fort K’IJK
Op zondag 8 maart start er ook om 13:30 uur vanaf Fort K’IJK een landschapsexcursie o.l.v. een gids van Stichting OER IJ. Verken het Crommenijelandschap met de middeleeuwse dijken en de Stelling van Amsterdam per fiets. Aanmelden hiervoor moet vóór 5 maart via www.gaatumee.nl. Graag zelf fiets meenemen.

(foto: Ilse Miedema)

Beleef Fort K’IJK
Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Bezoek met de audiotour het belevingscentrum over natuur en landschap. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen mensen in de audiotour mee in deze beleving. Het gerestaureerde fort is ook een begeleid wonen locatie van De Heeren van Zorg. Zij heten iedereen hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Kinderen vermaken zich met kleurplaten. Voor meer informatie kijk op www.fortkijk.nl.

Toegang en bereikbaarheid
De toegang tot het fort inclusief audiotour bedraagt € 3, Beschermers betalen €2 en kinderen tot 12 jaar gratis. Voor de fietsexcursie betaalt u € 2 extra. Consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. Vanwege beperkte parkeerruimte, vragen wij u op de fiets te komen. Wanneer het parkeerterrein vol is, geven parkeerbegeleiders aan waar u in de buurt kunt parkeren.

Locatie: Fort K’IJK (Fort bij Krommeniedijk) Lagendijk 22, 1911 MT in Uitgeest

Reacties