De challenges voor de hackathon 2020 zijn bekend

Foto: Centrum voor de Kunsten Beverwijk

Na het succes van de hackathons ‘Beverwijk in 2040’ en ‘Mens en Machine ‘organiseert het Centrum voor de Kunsten Beverwijk een derde editie. Het thema dit jaar is ‘Want later als ik groot ben’.

Op woensdagmiddag 4 maart 2020 staan in het Kennemer Theater wederom de creatiefste inwoners van Beverwijk, de kinderen van de basisscholen, klaar om de grote uitdagingen op te pakken. In deze derde editie van de Hackathon geven de kinderen samen met creatief coaches van het centrum gevraagd en ongevraagd advies aan overheid, bedrijfsleven en andere volwassenen die nú na moeten denken over de gevolgen waar de kinderen later mee gaan zitten.

Hackathon 2020: Want later als ik groot ben…
Leven wij op de pof en betalen de kinderen later de rekening? Met logisch nadenken, maar (vooral) met verbeeldingskracht en creativiteit pakken de kinderen de uitdagingen aan en zoeken ze naar de voorspelbare en minder voor de hand liggende ontwikkelingen. Wat kunnen de gevolgen zijn van ons huidige handelen en wat moeten we nu doen om dat te voorkomen? Wat betekent het bijvoorbeeld dat er nu structureel te veel suiker in ons eten zit? Patisserie Leek uit Beverwijk wil het weten en gaat met kinderen op zoek naar gebak zonder suiker. Welk afval zweeft er in de ruimte en hoe ruimen wij dat op? Met het Beverwijkse bedrijf Microtechniek gaan de kinderen op zoek naar een ruimtestofzuiger. Maar ook de gevolgen voor de dieren in onze drukbezochte natuurgebieden wordt gekeken. Met Natuur en Milieu Educatie gaan de kinderen bijvoorbeeld op zoek naar stressvogels als gevolg van lichtvervuiling.

Creatief manifest
De challenges waar de kinderen en hun coaches mee aan de gang gaan worden aangeleverd door samenwerkende organisaties uit Beverwijk. Onder leiding van de docenten van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk gaan ze vervolgens op creatieve wijze aan de slag. Zo ontwikkelen de kinderen een creatief manifest met inspirerende aanbevelingen, geformuleerd voor de inwoners, ondernemers en bestuurders van Beverwijk. En alle aanbevelingen van de kinderen zullen starten met de woorden : “Want als ik later groot ben …”

Challenges 2020

  1. Verstoren wij de leefomgeving van de dieren?

Met onze boswandelingen, de rommel die we achterlaten, de geluiden die we maken, al het licht dat ’s avonds aan staat, verstoren wij de natuur en de leefomgeving van de dieren. Wat zijn de gevolgen? Dieren slapen niet goed, voelen zich niet meer veilig, trekken weg of raken overstuur? Wat kunnen we nu doen om de stressvogel te voorkomen?

Organisatie: Natuur- en Milieu Educatie Beverwijk en Heemskerk
Coach: Michiel Bakkum

  1. Hoe ruimen we de ruimte op?

Is de ruimte oneindig en kunnen we daar al onze rommel in laten zweven? Wat zwerft er allemaal al in het heelal aan afval? Wat gebeurt er als we dat niet opruimen? Denk mee met een Beverwijks bedrijf die werkt voor de ruimtevaart over hoe we de rommel in de ruimte op gaan ruimen.

Organisatie: Microtechniek
Coach: Stella van Lieshout

  1. Waarom moeten we meer bewegen?

Vind je gym leuk en zit je op een sportclub? Waarom moeten we eigenlijk bewegen en wat gebeurt er als we dat steeds minder doen? Hoe ziet de mens er uit als ze nooit meer van de bank komen? En wat kunnen we doen om dat te voorkomen? Hoe maken we bewegen leuk?

Organisatie: Beverwijk Fit & Actief en gemeente Beverwijk
Coach: Hilde Tuinstra

  1. Wat gebeurt er als we geen cash-geld meer hebben?

Hoe gaat de wereld er uit zien zonder briefgeld en munten? Begrijpen we nog wel wat geld is? Gaan we dan niet te veel uitgeven? Hebben we nog een portemonnee en waarmee betalen we dan in een winkel? Wie doen we daar verdriet mee en hoe kunnen we dat nú oplossen?

Organisatie: Rabobank IJmond
Coach: Jan van Kampen

  1. Is gebak zonder suiker lekker?

Eten we niet te veel suiker? Is suiker niet het nieuwe roken? Wat maakt suiker eigenlijk zo lekker en hoeveel mag je hebben? Samen met de beste banketbakker van Beverwijk, Paul Veldt ga je aan de slag om het gebakje van de toekomst te maken.

Organisatie: Patisserie Leek
Coach: Marije Gertenbach

  1. Kunnen we nog praten in de toekomst?

We zitten de hele dag op onze smartphone en sturen liever een app dan dat we iemand in de ogen kijken als we wat vragen. En als we dan een app sturen, doen we dat graag met emoticons in plaats van woorden. Wat kunnen de gevolgen daarvan zijn? Wat kunnen wij daar nu aan doen?

Organisatie: Plek | Communicatie
Coach: Lieke van den Berge

Reacties

Cookieinstellingen