Weekend in teken van sterrenkijken

Foto: Unsplash - Greg Rakozy

Iedereen met belangstelling voor de sterrenhemel kan dit weekend genieten. Op vrijdag, zaterdag en zondag worden de Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Liefhebbers kunnen op tientallen locaties verspreid door Nederland kennismaken met sterrenkijken of een sterrenwacht bezoeken.

Er zijn onder meer demonstraties van telescopen en planetariumvoorstellingen. Ook worden er verhalen verteld en geven experts op meerdere plekken informatie over weer-en sterrenkunde als hobby. Voor bezoekers is de toegang op de meeste locaties gratis.

De vraag is nog wat het weer precies doet. Vermoedelijk gaat het dit weekend op veel plaatsen regenen en blijft het wisselvallig. Dat kan eventueel invloed hebben op het aantal bezoekers. Mochten de weersomstandigheden slecht zijn, dan heeft de organisatie een aangepast programma.

Het is de 44e keer dat de Landelijke Sterrenkijkdagen, een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), worden gehouden. Vorig jaar kwamen zo’n 8000 mensen op het evenement af.

Locaties in Noord-Holland:

ARTIS – Amsterdam

In de koepel van het Planetarium van ARTIS verken je vanuit je veilige stoel de grenzen van het heelal. Buiten staan telescopen op de hemel gericht en binnen kunnen kinderen hun eigen planeet ontwerpen. Tot en met 22.30 uur kan er elk half uur een nieuwe groep naar binnen in het Planetarium.

  • Waar: ARTIS-Planetarium, Plantage Kerklaan 38-40
  • Wanneer: zaterdag 29 februari van 19.00 tot 23.00 uur
  • Prijs: op basis van vrijwillige bijdrage

Volkssterrenwacht Copernicus – Overveen

Gidsen leiden bezoekers rond door de Volkssterrenwacht in Overveen. Je kunt er met het blote oog of met telescopen naar de hemellichamen kijken. Dankzij speciale filters kun je bij deze sterrenwacht ook overdag veilig naar de zon kijken.

  • Waar: Tetterodeweg 27, Overveen
  • Wanneer: 28 februari tot en met 1 maart, verschillende openingstijden
  • Prijs: gratis entree

Meer locaties:
Naast bovenstaande locaties zijn er nog veel meer deelnemende sterrenwachten. Kijk HIER voor de volledige lijst per provincie.

Reacties

Cookieinstellingen