Voorkom een lockdown: Don’t stand so close to me!

Hoe moeilijk kan ’t zijn: blijf thuis als je griep- of verkoudsheidsverschijnselen hebt, hoest in je elleboog, ga niet winkelen met de hele familie en hou vooral anderhalve meter afstand van elkaar. Zó ingewikkeld is dat toch niet? Hoewel… Vanmiddag stonden we allemaal (vlak) achter elkaar… op de weg, in bos en duin, op strand en in bouw- en supermarkt.

(tekst: Wim Meijer)

Natuurlijk, na 5 dagen binnen zitten, thuis werken, kinderen privé-lesgeven, geen sport, niet fysiek niet op TV… dan komen die muren toch echt op je af. En dan… dàn is het zaterdag en schijnt de zon uitnodigend door je raam, wat doe je dan? Dan opeens maakt je je los van de sombere kanten van de afgelopen week en zoek je de buitenlucht. En dat was vandaag dan ook merkbaar.

Het was vanmiddag alsof alle wegen binnen de regio Kennemerland leidden naar òf het strand van Zandvoort en Bloemendaal, of naar de bossen, duinen en lommerrijke landgoederen binnen de IJmond, òf naar de bouwmarkten, òf naar de supermarkten (groothandel Makro in het bijzonder). Wat me vooral verontrustte was dat daarbij menig aanbeveling van de regering en het RIVM spontaan werd vergeten.

Strand, bouw- en supermarkt
Hoe het op ’t strand was heb ik niet meegekregen, want de file richting Zandvoort bleek ondoordringbaar. De bouwmarkt wilde ik nog wel even langs, maar dat bleek ook letterlijk ‘langs gaan’ want binnenkomen bleek geen optie. En dan de supermarkten. Ze bleken een stuk beter bevoorraad dan vorige week. Blijkbaar is de hamsterwoede een beetje opgedroogd en kunnen de distributiecentra de stroom weer aan. Alleen over het gedrag binnen de supermarkten behoeft nog steeds verbetering. Nog altijd buigen mensen over de vakkenvullers heen in hun jacht naar artikelen, gaan mensen met het voltallige gezin boodschappen doen en lopen groepjes pubers vrolijk stoeiend en tegen elkaar aan hangend, door de paden, soms lachend om de onrust die ze teweegbrengen.

Voorkom een lockdown: Don’t stand so close to me!
Conclusie na mijn ‘rondje langs de velden’ van vanmiddag: Als Mark Rutte toch hetzelfde ziet als wat ik heb gezien dan zou hij zomaar in de verleiding kunnen komen om na afloop van dit weekend alsnog een ‘lockdown’ af te kondigen. En dat, terwijl het zo eenvoudig te voorkomen is.

Het enige wat van ons Nederlanders wordt gevraagd is datgene wat Sting, resp. The Police 40 jaar geleden, in 1980 al vroeg: Don’t Stand So Close to Me.

Reacties

Cookieinstellingen