Aangescherpte maatregelen Kennemerland: Nu ook verbod op strandhuisjesv

Foto: Wim Meijer Fotografie

In de Veiligheidsregio Kennemerland (de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort) is per direct een nieuwe noodverordening van kracht. Nieuw zijn onder andere de sancties op groepsvorming, het verbod op evenementen en het verbod op strandhuisjes.

Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland en tevens burgemeester van Haarlemmermeer, is blij met deze maatregelen. ‘Ik besef dat hiermee een groot beroep op onze samenleving wordt gedaan. En ik zie ook de inspanning die iedereen levert om zich aan de maatregelen te houden. Maar we hebben afgelopen weekend ook gezien dat mensen zich er echt nog onvoldoende bewust zijn van de gevolgen van hun handelen. Zij gingen er in grote groepen op uit naar parken, stranden en recreatiegebieden. Dat is écht onverantwoord.’

Samenscholingsverbod
Groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden kunnen een boete krijgen, oplopend tot 400 euro. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.

Verbod op evenementen
De maatregel omtrent bijeenkomsten is verder aangescherpt. Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Het gaat o.a. om festivals, theaters en bioscopen. De maatregel geldt nu ook voor bijeenkomsten van minder dan 100 personen. Uitzonderingen hierop zijn begrafenissen en kerkelijke bruiloften. Deze mogen doorgaan mits er geen 30 personen of meer zijn en er onderling anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Koningsdag en festivals zoals Bevrijdingspop in Haarlem zijn afgelast.

Openbare leven
Het openbaar vervoer blijft rijden en winkels kunnen openblijven, mits er maatregelen zijn getroffen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenaamde contactberoepen mogen hun vak tot 6 april niet uitoefenen.

Strandhuisjes en recreatiegebieden
Voor strandhuisjes geldt dat zij niet opgebouwd mogen worden. Strandhuisjes die al zijn neergezet, mogen blijven staan, maar men mag er niet in verblijven. Sanitaire voorzieningen op of bij recreatieparken, vakantieparken, jachthavens, kampeerterreinen en parken, natuurgebieden en stranden worden gesloten. Dit om te voorkomen dat mensen langdurig daar gaan recreëren.

Schiphol
De noodverordening geldt ook voor Schiphol. Daar zijn de afgelopen dagen maatregelen genomen om te zorgen dat reizigers, medewerkers en bezoekers kunnen voldoen aan de anderhalve meter afstand.

Thuis blijven
Verder geldt nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten als dat echt moet, bijvoorbeeld voor boodschappen of om naar je werk te gaan als je niet thuis kunt werken. Blijf thuis als je ziek bent of klachten hebt zoals hoesten, niezen en verkoudheid. Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven.

Alle maatregelen gelden tot de minister vraagt om de noodverordening in te trekken. Het verbod op evenementen geldt tot 1 juni.

Waar kan ik meer informatie vinden?

  • Algemene vragen over volksgezondheid en het coronavirus. Kijk op de website van het RIVM.
  • Algemene vragen over de maatregelen die landelijk zijn genomen rond het coronavirus. Kijk op de website van de rijksoverheid. Of bel het landelijke informatienummer: 0800-1351. Dit is elke dag bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.
  • Vragen over je gezondheid: Kijk op www.ggdkennemerland.nl. Het callcenter van GGD Kennemerland kan algemene gezondheidsvragen beantwoorden. Specifieke medische vragen worden doorgezet naar de afdeling infectieziektenbestrijding (IZB).
    – 023 789 1612 op werkdagen van 09.00-17.00 uur.
    – 023 789 1631 in het weekend van 12.00-17.00 uur

Uw gemeente
Als je vragen hebt over maatregelen die in je gemeente worden genomen of over de dienstverlening die mogelijk is aangepast (denk aan aangepaste openingstijden van balies) kijk dan op de website van je gemeente of neem contact op met je gemeente.

Vragen over hulp aan huis
Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp zoekt, kan vanaf 9 uur maandagochtend het nummer 070- 4455888 bellen.

Vragen van ondernemers
Ondernemers kunnen met vragen terecht bij het KvK coronaloket.

Vragen over reisadvies per land
Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl of bel met +31 24- 7247247 (24/7).

Reacties