55+

Gouden Dagen deelt tablets uit tegen eenzaamheid

Foto: Pxhere

Beeldbellen helpt tegen eenzaamheid. Juist nu is onder de kwetsbare ouderen meer dan ooit behoefte aan contact en verbinding. Daarom deelt Gouden Dagen tweehonderd gouden tablets uit onder de Gouden Clubs, de aangesloten zorginstellingen.

Het is de bedoeling dat de tablet zowel ouderen binnen de zorginstelling als de zelfstandig wonende ouderen in de wijk zoveel mogelijk uit hun isolement haalt.

Gouden Dagen maakt zich hard tegen eenzaamheid. Met name de kwetsbare groep ouderen die op hoge leeftijd nog zelfstandig woont, heeft het extra zwaar tijdens de coronacrisis. Zij ontvangen nauwelijks nog bezoek en dreigen hierdoor in de vergetelheid te raken. Beeldbellen met dierbaren doet de afstand even vergeten en het moment van aandacht doet opleven.

,,Door tweehonderd tablets te verdelen over de zorginstellingen die zijn aangesloten bij Stichting Gouden Dagen, willen we ouderen – ook in de wijk – in contact brengen met kinderen en kleinkinderen door te beeldbellen. Het horen van elkaars stem en zien van elkaars gezicht geeft een vertrouwd gevoel. Persoonlijke aandacht, draagt bij aan het tegengaan van eenzaamheid.”, zegt directeur Liesbeth Gaasbeek. ,,Digibeten hoeven niet bang te zijn dat het allemaal te ingewikkeld is en ouderen krijgen de nodige ondersteuning”, verzekert Gaasbeek.

De tablets worden aangeschaft door Gouden Dagen in samenwerking met Helpdigitaal, zij verzorgen de technische ondersteuning naar de coördinatoren van de tablets. De coördinator in de zorginstelling coördineert het project tablets en stuurt de verzorgenden en activiteitenbegeleiders aan.

Het is de bedoeling dat de zorginstelling een team selecteert dat met de tablet langs ouderen gaat in de wijk. Zij hebben de verantwoordelijkheid over het benaderen van geïnteresseerde ouderen en het coördineren van de beeldbelmomenten. Zo dat dit op een reguliere wijze kan plaatsvinden en sociale controle ontstaat over de ouderen in de wijk. Opvallende situaties kunnen direct worden gemeld en aangepakt.

Ook is rekening gehouden met de richtlijnen van het RIVM, welke tijdens het beeldbellen worden nageleefd. Er wordt vastgehouden aan de 1,5m afstand tussen ouderen en de activiteitenbegeleiders. Voor en na elk gebruik van de tablets, worden deze met een speciale desinfecteermiddel schoongemaakt.

Reacties