Recordaantal bijen geteld en eerste zwermen al gemeld

Foto: Wim Meijer Fotografie

Ook nog iets goeds te melden tijdens de coronacrisis: met de bijen lijkt ’t goed te gaan.

(bronnen: ANP/NBV)

Bij de derde nationale bijentelling is hete afgelopen weekend een recordaantal bijen geteld. Ruim 10.000 mensen noteerden zo’n 136.000 bijen. Vorig jaar werden bijna 54.000 bijen geteld door ruim 5000 mensen.

“De resultaten wijzen erop dat het zeker niet slecht gaat met bijen in de stedelijke omgeving. De aandacht van bewoners en gemeenten voor bijen lijkt te helpen”, concludeert Vincent Kalkman, entomoloog bij Naturalis en nauw verbonden aan het bijenonderzoek. Veel gemeenten hebben het maaibeleid aangepast om de bij te helpen. Ook zaaien mensen in hun tuin voor de bij.

Volgens Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis, lijken mensen vanwege de situatie met het coronavirus bewuster van het belang van de natuur en hadden meer mensen er tijd voor om te tellen omdat ze thuis moeten blijven. “Uit heel Nederland zijn resultaten binnengekomen. Dat is precies wat je als onderzoeker wilt. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen noord en zuid, of stad, dorp en platteland.”

Net als vorige edities staat de honingbij bovenaan. Deze bij werd 54.501 keer geteld. De rosse metselbij staat op de tweede plek van meest getelde soorten met 20.321. Er werden wel relatief weinig hommels gezien.

Vroeg ‘aan de zwerm’
Een ander opvallend verschijnsel is dat afgelopen week ook al de eerste bijenzwermen werden gemeld. Dat is weken eerder dan normaal. Het zwermen van bijen gebeurt vooral in de maanden mei en juni. Een flink deel van een bijenvolk, bestaand uit soms wel enkele tienduizenden bijen, verlaat dan de bijenkast samen met hun koningin, op zoek naar een nieuw onderkomen. Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen dan een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw ‘huis’.

Bijenzwerm (foto: Pixabay)

Zwerm niet gevaarlijk, maar wel met rust laten
Goed om te weten is dat een zwerm in principe niet gevaarlijk is. De bijen zijn er niet op uit om mensen te steken. Daar komt bij dat bijen in een zwerm, zeker als deze nog maar kort tevoren de kast hebben verlaten, zich volgepropt hebben met honing en daardoor ook fysiek nauwelijks in staat zijn om te steken. Toch is het wel raadzaam om de zwerm met rust te laten en deze te melden aan de NBV (Nederlandse BijenhoudersVereniging), de lokale imkervereniging of een lokale imker (klik HIER voor een overzicht van imkers op iedere locatie). Een imker komt dan de zwerm ‘scheppen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen