Noord-Hollandse fietsers het meest bekeurd

Foto: Pixabay

Maandelijks bekeurt de politie in Noord-Holland gemiddeld 2.030 fietsers voor bellen of appen en rijden zonder licht. Daarmee is Noord-Holland koploper als het gaat om dit soort ‘slecht fietsgedrag’.

Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB in het kader van hun jaarlijkse fietsonderzoek. Ook fietsdiefstallen werden in het onderzoek onder de loep genomen.

Huftergedrag op de fiets typisch Noord-Hollands?
De Noord-Hollandse fietser gedraagt zich klaarblijkelijk het meest onbehoorlijk in het verkeer. Ongeveer 31,4 op de 10.000 inwoners kregen een boete voor fietsen zonder verlichting. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners.

Voor appen of bellen tijdens het fietsen werd in Noord-Holland eveneens een relatief groot aantal overtredingen begaan. Het Noord-Hollandse gemiddelde van 18,4 boetes per 10.000 inwoners ligt ruim boven het gemiddelde. Het landelijk gemiddelde is 13,9 boetes per 10.000 inwoners, waarbij de meeste boetes in de provincie Groningen werden uitgeschreven (25,7 op 10.000).

Ook kans op fietsdiefstal het hoogst in Noord-Holland
In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23 procent. Per 10.000 Noord-Hollandse inwoners worden er liefst 53,5 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde scoort Noord-Holland het slechtst als provincie.

Een volledig overzicht van de cijfers per provincie, is terug te vinden op https://www.beslist.nl/info/fietsen-in-cijfers.html.

Reacties