Oranje Boven, Oranje Binnen: We vieren Koningsdag thuis

Foto: Wim Meijer Fotografie

Geen vrijmarkt, geen kermis, geen vuurwerk, kinderspelen, Koningsnacht of openluchtconcerten. Is Koningsdag jaarlijks het meest verbindende buitenfeestje van het jaar, dit jaar staat het in het teken van het coronavirus, en dat betekent: geen groepsvorming, afstand houden en het liefst… binnen blijven!

Maandag aanstaande, 27 april, is het Koningsdag. Traditiegetrouw een dag met een keur aan oranje getinte buitenactiviteiten. In de strijd tegen de verdere verspreiding van het corona-virus is het helaas noodzakelijk om Koningsdag 2020 binnen te vieren. Dit jaar dus geen kinderspelen en vrijmarkten op eigen stoep of in een parkje om de hoek, hoe kleinschalig dan ook. In een groepje samen feestvieren, ook tijdens Koningsnacht, is evenmin toegestaan.

‘Koningsdag is een prachtig feest, mensen kijken er echt naar uit,’ aldus Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland. ‘Maar het is dit jaar helaas niet mogelijk om Koningsdag buiten te vieren. Groepsvorming vergroot de kans dat het coronavirus zich verspreidt. Daarom willen we niet dat mensen bij elkaar komen. Ook niet als het gaat om kinderspelen, spontane feestjes en vrijmarkten, hoe klein die misschien ook zijn. We moeten de intelligente lock down in ons land écht nog volhouden om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Normaal gesproken viert Nederland op Koningsdag in grote groepen feest, maar dit jaar staat juist in het teken van het voorkomen hiervan.”

Liever niet ingrijpen, maar als het moet gebeurt het
Het zou jammer zijn, vindt Schuurmans, als de politie en de handhavers in de regio juist op deze feestelijke dag moeten ingrijpen. Toch zal dat gebeuren als mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden. Laat er geen misverstand over bestaan: handhavers gaan in gesprek met overtreders, maar na één waarschuwing volgt meteen een boete. We hebben lang genoeg uitgelegd waarom de coronamaatregelen hard nodig zijn en waarom we moeten volhouden. De politie en handhavers houden ook de drukte bij trekpleisters en in natuurgebieden in de gaten. Mocht het op bepaalde plekken toch te druk worden, dan zullen deze gebieden afgesloten worden.’

Ook tijdens dit weekeinde: Blijf thuis
De voorzitter van de Veiligheidsregio rekent erop dat de inwoners in Kennemerland zich ook komend weekeinde weer van hun beste kant laten zien. “Ik begrijp hoe lastig het is om steeds opnieuw dezelfde boodschap mee te krijgen: blijf zoveel mogelijk thuis, recreëer in de eigen omgeving en hou anderhalve meter afstand van elkaar. Toch blijven we als overheid deze uitdrukkelijke oproep van zorgdeskundigen herhalen. Er komen nog altijd coronapatiënten bij en dagelijks overlijden er mensen aan corona, dus het virus ligt nog altijd op de loer. Het is gewoon noodzakelijk dat we thuisblijven en dat met z’n allen voorlopig blijven volhouden. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”

Verkeersmaatregelen dit weekeinde
Binnen de Veiligheidsregio Kennemerland hebben verschillende gemeenten verkeersmaatregelen genomen. Zo worden motorrijders op de belangrijke toegangswegen naar Zandvoort, Bloemendaal en Vogelenzang geweerd. Ook zijn, net als voorgaande weken, de grote parkeerplaatsen aan zee afgesloten. Doel van de verkeersmaatregelen is het bezoek aan de kustgebieden te beperken en mensen te ontmoedigen er op uit te trekken.

Reacties