25e sterfdag van Ginger Rogers: Wals met Fred Astaire nog altijd ongeëvenaard

Vandaag 25 jaar geleden, op 25 april 1995, overleed de Amerikaanse actrice Ginger Rogers op 83-jarige leeftijd in haar woning in Rancho Mirage. Maar liefst 10 Hollywood-musicals vormden zij samen met Fred Astaire het meest legendarische dansduo uit de geschiedenis.

Swingtime
Het onwaarschijnlijke dansniveau van Astaire en Rogers bereikte zijn absolute climax in de film ‘Swingtime’ uit 1936 met vier waanzinnige dansacts, die tot op de dag van vandaag nog steeds worden beschouwd als absolute meesterwerken.

Een van die meesterwerken: een wals zoals Strauss die niet had kunnen bedenken. Een meesterlijke mix van ballroom en tapdance die ruim drie minuten duurt en waarin alle aspecten van het dansen op indrukwekkende wijze tot uitdrukking komen. Stijl, moving, ingetogenheid en explosiviteit, alles komt voorbij. En wat bovenal opvalt is die ogenschijnlijke ontspanning en die perfecte harmonie in beweging. Geen moment van vertwijfeling en geen moment waarop het plezier niet afdruipt van de gezichten van de twee danspartners. Volgens mij is de Wals uit ‘Swingtime’ de geboorte van het begrip ‘twee-eenheid’.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel en geníet van drie minuten dansKunst met een grote ‘K’.

 

Reacties