Alternatief programma Bevrijdingspop 2020 Haarlem bekendgemaakt

Bevrijdingspop 2019 door de ogen van Jett Rebel
Bevrijdingspop 2019 door de ogen van Jett Rebel
Foto: Wim Meijer

Bron organisatie Bevrijdingspop: Op 5 mei 2020 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog in ons land 75 jaar geleden tot een einde kwam. Hoewel Bevrijdingspop 2020 niet doorgaat, wil de organisatie dit bijzondere moment toch niet helemaal geruisloos voorbij laten gaan.

Op 5 mei worden er daarom in samenwerking met diverse partners verschillende online activiteiten georganiseerd. Deze zijn te beleven via Haarlem105 en op Bevrijdingspop.nl

Televisie-uitzending Haarlem105

Digitale Vrijheidswandeling

Via bevrijdingspop.nl is vanaf 5 mei 2020 een digitale Vrijheidswandeling te volgen. Tien punten uit Haarlem worden in beeld gebracht, met een link naar vrijheid of de Tweede Wereldoorlog. Bij elk punt is een beschrijving te vinden en wordt een video getoond.>Deelnemers aan de digitale Vrijheidswandeling maken kans op leuke prijzen.Het Bevrijdingsvuur wordt jaarlijks vanuit Wageningen in estafette naar de Bevrijdingsfestivals gebracht. Dit jaar is er geen estafette, maar wordt het vuur wél ontstoken. Op 5 mei vindt dit gelijktijdig plaats in alle steden van de 14 nationale Bevrijdingsfestivals, waaronder Haarlem.

Over Bevrijdingspop

Stichting Bevrijdingspop organiseert al sinds 1980 jaarlijks het bevrijdingsfestival in Haarlem – het bekendste en oudste van Nederland. Bevrijdingspop biedt nationale en internationale artiesten een podium en geeft 140.000 toeschouwers elk jaar weer een mix van hedendaagse popmuziek, alternatieve muziek, straattheater en kinderentertainment. Zo’n 400 vrijwilligers werken jaarlijks mee aan de totstandkoming – tijdens de bouwweek, op 4 en 5 mei, en bij de afbouw. Naast de muzikale programmering staat het thema vrijheid op Bevrijdingspop centraal. Met onder andere theater, rap, speeddates met oorlogsveteranen, het bevrijdingsvuur en het 5voor5 moment geeft Bevrijdingspop invulling aan de boodschap: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Haarlem105 zendt op dinsdag 5 mei een televisieprogramma uit rondom Bevrijdingspop. Legendarische optredens van eerdere edities van Bevrijdingspop worden afgewisseld met interviews. De uitzending duurt twee uur en wordt op 5 mei vanaf 8.00 uur uitgezonden en daarna iedere twee uur herhaald. De uitzending is te bekijken via de website en het televisiekanaal van Haarlem105.

Op Bevrijdingspop.nl wordt een link naar de uitzending geplaatst, zodra deze beschikbaar is.

Radio-uitzending Haarlem105Online programma Kinderfestival

Voor kinderen is het Kinderfestival natuurlijk dé plek om samen te komen op Bevrijdingspop. Speciaal voor de jongste bezoekers van ons festival wordt op 5 mei om 10.00 uur een video gedeeld via Bevrijdingspop.nl en het YouTube-kanaal van Bevrijdingspop. De video duurt circa een uur en bevat allemaal leuke onderdelen voor kinderen:
· Voorlezen met boekhandel De Vries Van Stockum· Dansen met Dansschool Jolein· Knutselen met Made by Melissa· Kijken en meedoen met theater Zwuf
Kijk vooraf op bevrijdingspop.nl om te zien wat er nodig is voor het knutselwerkje.

Presentatie online Kinderfestival: Dude Entertainment
Tijdens een 15 uur durende marathon radio-uitzending van Haarlem105 wordt stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Daarbij zijn er optredens te horen van voorgaande Bevrijdingspop-edities, van onder anderen Miss Montreal, Nielson, VanVelzen, Alain Clark, De Jeugd van Tegenwoordig, Jacqueline Govaert en Di-rect. Veteranen en vrijwilligers van Bevrijdingspop Haarlem worden geïnterviewd.Om 5 minuten voor 5 uur in de middag wordt – tijdens het zogenaamde 5voor5 moment – geschakeld met het carillon van de St. Bavo-kerk dat Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy speelt. Op hetzelfde moment wordt dat nummer op alle nationale Bevrijdingsfestivals gespeeld.

Evenementencoördinator Bas van der Schuit van Haarlem105 nam het initiatief tot het maken van de compilatie. “We kunnen 13 jaar terug in de tijd”, zegt Van der Schuit. “En dat is een klus geweest die bijna twee weken heeft gekost. Elk management moest benaderd worden voor goedkeuring om de optredens opnieuw te mogen uitzenden.” Gelukkig was dat niet voor niets, want artiesten reageren positief. “Wat goed dat jullie dit doen” en “wat een leuk initiatief waar we graag aan meewerken.”

De uitzending is op 5 mei van 9.00-24.00 uur in de regio Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort te beluisteren op 89.9FM of via www.haarlem105.nl.

Op Bevrijdingspop.nl wordt een link naar de uitzending geplaatst, zodra deze beschikbaar is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen