Dolfijn glipt door sluis IJmuiden en zwemt naar Amsterdam

Foto: Unsplash - Louan Garcia

IJMUIDEN – Een bijzondere ‘gast’ in het Noordzeekanaal. Vanmorgen is een dolfijn vanuit Frankrijk met een zeilschip mee gezwommen, door de sluizen van IJmuiden, naar de haven van Amsterdam. De zogenaamde tuimelaardolfijn zij het zeilschip al drie dagen lang hebben gevolgd.

(bronnen: NH Nieuws/NU.nl)

Volgens SOS Dolfijn komt het bijna nooit voor dat tuimelaardolfijnen voor de Nederlandse kust opduiken. “In Frankrijk is het wel een bekend dier, daar vindt ook wel interactie plaats tussen het dier en mensen, maar in Nederland gebeurt dat weinig”, zegt een woordvoerder van de stichting tegen Nu.nl.

Om de haven uit te komen, zal het dier ook weer door de sluis terug moeten. “Dat moet de dolfijn op eigen kracht doen, omdat het dier niet gevangen kan worden zolang het actief zwemt”, zegt de woordvoerder. Naar verwachting zal dat geen problemen opleveren, omdat de dolfijn ook via de sluis de haven binnen is gekomen. Wel wordt het dier gelokt en gemonitord door een team van SOS Dolfijn.

SOS Dolfijn roept geïnteresseerden op om niet naar de haven te komen. “We proberen het dier weer de haven uit te begeleiden. De stichting roept op om niet naar de havens te komen om een glimp van het dier op te vangen. Dit kan de hulpverleningsactie verstoren en uiteraard blijven alle maatregelen omtrent het coronavirus van kracht.”

Reacties