Dolfijn Zafar vertrokken uit haven van IJmuiden

Foto: Ton van Steijn

VELSEN – De tuimeldolfijn Zafar, die de afgelopen dagen volop aandacht trok, heeft de haven van IJmuiden verlaten. Gisteravond werd de dolfijn gespot door een vissersboot voor de kust van Callantsoog.

“Hij is uit eigen beweging weggezwommen”, vertelt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn aan mediapartner NH Nieuws. “Hij is in noordelijke richtig gegaan en heeft daar belangstelling getoond voor een vissersboot waar hij lang in de buurt is gebleven.”Zafar trok de afgelopen dagen grote belangstelling bij Marina Seaport in IJmuiden. Daar leek hij zich uitstekend te vermaken. Deze tuimeldolfijn bivakkeert graag in haventjes. Dat deed hij ook in de buurt van Brest in Frankrijk, waar hij vorige week vandaan kwam. Door de lockdown in Frankrijk was er in de haven niets meer te beleven. Vandaar zijn tocht naar Nederland in het kielzog van het vrachtschip Tres Hombres.Annemarie van den Berg: “Wat zijn plannen nu zijn durf ik niet te zeggen. Hij kan zo maar oversteken naar Engeland, maar ik sluit niet uit dat hij bij een andere Nederlandse haven opduikt.”

Het vertrek was een teleurstelling voor nieuwsgierigen vanmorgen in IJmuiden. “Jammer”, zegt een moeder met twee kinderen. “Gisteren wilden we niet gaan omdat het te druk was. En nu is-ie dus verdwenen. Jammer, zul je altijd zien.”

Hieronder nog enkele foto’s de de afgelopen dagen zijn gemaakt door Ton van Steijn. Meer foto’s uit de regio van Ton bekijken? Klik op: https://www.facebook.com/ton.vansteijn

Cookieinstellingen