Verhaal van de Dag: Internationale ANTI-Dieetdag

Foto: Unsplash / Pixabay

Je zou je voor kunnen stellen dat 6 mei juist aangemerkt zou worden als ‘Dieet Dag’ als reactie op alle vette en zoete Koningsdag- en Bevrijdingsdaglekkernijen variërend van oranje tompouces, soezen en zoenen tot poffertjes, frites, broodjes en andere braderie- en kermisgerelateerde caloriebommen. Maar nee, het is vandaag ANTI-Dieetdag.

(tekst: Wim Meijer)

ANTI-Dieetdag. Nooit van gehoord? Welnu, het is toch echt al sinds 1992 dat 6 mei is uitgeroepen tot ‘International No Diet Day (INDD)’. Zoals de organisatie uitlegt is het een jaarlijkse viering van lichaamsacceptatie, inclusief vetacceptatie en diversiteit van lichaamsvormen.

Deze dag staat in het teken van het promoten van een gezonde levensstijl met een focus op gezondheid ongeacht lichaamsgewicht of omvang. Daarbij heeft de dag als doel om een ieder bewust te maken van de gevaren die kunnen kleven aan een dieet en ook hoe teleurstellend meestal de resultaten zijn.

International No Diet Day is een initiatief van Mary Evans Young, directeur van de Britse groep “Diet Breakers”. Zij is zelf ex-anorexiapatiënt en ontwikkelde haar eetstoornis door veel te zijn gepest op school omdat ze te dik was. Na haar anorexia-ervaring is ze zich gaan inzetten om mensen te helpen om zichzelf en hun lichaam te waarderen zoals het is.

Zelfmoord
Inmiddels heeft Young ook een boek geschreven: “Diet Breaking: Having It All Without Having to Diet” en in mei 1992 introduceerde ze dus de eerste ‘dag zonder dieet’, een initiatief als directe reactie op een zelfmoord van een 15-jarig meisje dat er niet meer tegen kon te worden gepest omdat ze zo dik was.

Ditch That Diet
Young’s No Diet Day begon als een klein evenement in de vorm van een picknick, die aanvankelijk gehouden zou worden in het Londense Hyde Park. Omdat het die dag echter regende hield Mary Evans Young de picknick bij haar thuis met pakweg 12 vrouwen, variërend in leeftijd van 21 tot 76 jaar. Allemaal droegen ze stickers met de tekst ‘Ditch That Diet’

Een jaar later, in 1993, werd het initiatief van Young opgepakt door feministen in veel meer landen, zoals Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Israël, Denemarken, Zweden en Brazilië. En daarmee was de Internationale Dag zonder Dieet geboren.

Wat doen we vandaag?
Wat nu te doen op een dag als vandaag? Tenminste voor één dag even stoppen met Sonjabakkeren, Montignaccen, met Dukan, Atkins of WeightWatchers. Gewoon een dagje trots zijn op wie we zijn, luisteren naar wat ons eigen lichaam wil en het slankheidsideaal even loslaten.

Als je daarbij ook nog een lichtblauw lint draagt dan is je Internationale ANTI-dieetdag helemaal compleet. Het lichtblauwe lint is namelijk het symbool van deze ‘gewichtige’ dag. Waarom blauw? Misschien omdat die kleur mooi afkleedt?

(Overigens even het lintje niet verwarren met het blauwe lintje van Stichting Blue Ribbon, zijnde een stichting om mannen van 45+ en hun partners bewust maken van de prostaat en het risico op prostaatkanker)

Reacties

Cookieinstellingen