Grondlegger Rock’n roll Little Richard overleden

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Wikipedia/Anna Bleker

De Amerikaanse zanger en pianist Little Richard, een van de grondleggers van de rock-‘n-roll, is zaterdag overleden. Hij was 87 jaar. Dat meldt Rolling Stone zaterdag.

(bron: NU.nl)

Richard Wayne Penniman, zoals de zanger volledig heette, stond bekend om zijn energieke optredens, met wilde stemuithalen en een flamboyante uitstraling. Tutti Frutti was een van zijn bekendste platen. Ook Long Tall Sally en Good Golly Miss Molly zijn geliefde nummers.

In de muziekgeschiedenis wordt de zanger vaak in één adem genoemd met iconen als Jerry Lee Lewis, Chuck Berry en Elvis Presley. Hij brak in 1956 door met Tutti Frutti en scoorde kort daarna nog een hit met Rip It Up. Een jaar later kwamen Lucille en Good Golly Miss Molly.

Little Richard werd geboren in de Amerikaanse staat Georgia, als zoon van een diaken uit de plaatselijke kerk. Bij diensten was hij zo op jonge leeftijd al achter de piano te vinden. Invloeden van kerkelijke gospelmuziek bleven hoorbaar in zijn muziek, die vaak werd gedreven door een opzwepend pianoritme en een stem die scheurend rauw kon swingen.

Hoewel zijn grootste hits uit de jaren vijftig kwamen, bleef Little Richards invloed op rock-‘n-roll groot. Zijn platen werden meerdere malen gecoverd door grote namen als The Beatles, the Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello. Qua uitstraling deed Prince denken aan wat Little Richard decennia daarvoor deed. De zanger knipoogde daar zelf naar in een interview. “Ik droeg paars voordat jij dat deed.”

Reacties