Noord-Hollands streekproduct de aardappel niet meer leverbaar?!

Foto: Unsplash

Verkoop streekproducten via boerenwinkeltjes langs de weg steeds populairder, mede door ‘coronavrees’ in supermarkten. Maar ook online kunnen nu de eerlijke streekproducten worden aangeboden via de website smaakvolnh.nl. En dat is goed nieuws voor de Noord-Hollandse boeren die, behalve aardappelen, nog veel meer streekproducten kunnen leveren.

(tekst: Gideon Treubl/Smaakvol NH)

Veel kranten begonnen deze week met een artikel over Astrid Francis, de boze boerin die zesduizend kilo van haar eigen aardappels op de stoep van het hoofdkantoor van DEEN stortte. De reden waarom? Volgens Astrid liggen de schuren van boeren vol met aardappels, terwijl DEEN aangaf dat ze hun aardappels uit het buitenland moesten halen, omdat ze geen aardappels konden krijgen uit de regio.

Waar gaat het mis zou je denken. Een stukje communicatie misschien? Wat het ook mag zijn, dit geeft eens te meer aan dat ‘wij’ de consument, meer op de hoogte zouden moeten zijn, waar ons eten vandaan komt.

Gisteravond was Astrid Francis aanwezig bij het televisieprogramma Beau, waar ze vertelde dat ze graag zou zien dat de consument meer de verpakkingen leest om te weten waar de aardappels, vlees of groenten vandaan komt. Alleen op die manier kunnen de consumenten weten waar hun voedsel vandaan komt, of deze uitverkocht zijn, en krijgen de supermarkten minder macht terwijl de producenten een eerlijker bedrag krijgen voor hun producten.

De boerenwinkel
De boerenwinkels en de verkoopstalletjes langs de weg profiteren van de coronamaatregelen. Consumenten kiezen vanwege supermarktangst vaker dan ooit voor producten uit de regio. Boerenwinkels boeken in de afgelopen weken omzetstijgingen tot wel 80 procent. Er is een groeiende groep mensen die de supermarkt sinds de coronacrisis vermijdt. Men verwacht dat het grootste deel van deze mensen ook blijft bestellen en/of afhalen.

Geen verkoopmogelijkheid
Niet elk streekproduct is geschikt om langs de weg te worden verkocht en ligt in een boerenwinkel. En om een eigen webshop te beginnen en te onderhouden kost naast veel tijd ook veel geld. En dat hebben de meeste ondernemers op dit moment niet.

Smaakvol NH onderzoek
De uitkomst van een onderzoek onder leden van het platform Smaakvol NH (april 2020), of via de website smaakvolnh.nl streekproducten verkocht zouden moeten worden was het antwoord volmondig ‘JA’, en het liefst een zo divers mogelijk aanbod.

Aanbod streekproducten via smaakvolnh.nl
Het merendeel van de deelnemers gaf aan interesse te hebben aan bezorgen en/of afhalen om zo in contact te komen met de regio, de boer en het product. Smaakvol NH geeft gehoor aan deze vraag van de consument en biedt de mogelijkheid aan om via streekproducten te verkopen. Deze webshop wordt steeds verder uitgebreid met unieke Noord- smaakvolnh.nl Hollandse streekproducten.

Streekproductenmarkt
Afgelopen februari werd tijdens het Smaakvol NH expo/event 2020 de eerste streekproductenmarkt georganiseerd en dit was een groot succes. Deze manier van het promoten van Noord-Hollandse streekproducten zal in de toekomst, op gepaste 1,5 meter, vaker door Smaakvol NH georganiseerd worden.

Ben jij geïnteresseerd in wat Smaakvol NH voor onze Noord-Hollandse streekproducenten doet? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg Smaakvol NH via Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen