Tata-personeel legt morgen opnieuw werk neer na ontslag directeur Theo Henrar

Theo Henrar tijdens de protestmanifestatie naar aanleiding van de fusie met ThyssenKrupp.
Foto: Wim Meijer Fotografie

IJMUIDEN – Vakbond FNV roept personeel van Tata Steel op morgen het werk morgen opnieuw het werk tijdelijk neer te leggen, om daarmee uiting te geven aan de onvrede over het vertrek van topman Theo Henrar.

(bron: NH Nieuws)

Vanochtend werd bekend dat directeur Henrar na 33 dienstjaren afscheid neemt van de staalgigant. Omdat hij wordt beschouwd als een ‘Hoogoven-man’ die altijd ‘opkwam voor de belangen van IJmuiden’, zette dat kwaad bloed bij het personeel. “Het voelt voor de medewerkers een beetje alsof er een oude lastpost wordt weggeveegd”, zei een anonieme bron binnen het bedrijf eerder tegen NH Nieuws.

Uit angst dat de ‘kloof tussen India en IJmuiden’ met het vertrek van Henrar groter wordt, legde het personeel van de haven-, kooks- en spoorafdelingen om 12.00 uur het werk neer. In de uren die volgden lieten ze zich door topman Hans van der Berg bijpraten over het vertrek van diens collega.

Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis lijkt het vertrek van Henrar misschien vrijwillig, maar wordt hij daar min of meer toe gedwongen. Hoewel de topman eerder met de bonden overeenkwam dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen (werkgelegenheidspact), zou hij daarmee te veel in de wielen van de Indiase top rijden.

FNV-bestuurder Idema zinspeelt er in een tweet zelfs op dat Henrar het eerste ‘slachtoffer’ is van de door India gewenste reorganisatie.

Werk hervat
Inmiddels zijn de acties – waar naar verluid tientallen werknemers aan deelnamen –  ten einde en is het werk hervat. Hoe die uitleg is ontvangen, is niet bekend. Feit is dat FNV haar leden binnen Tata Steel oproept om morgen om 10.30 uur opnieuw het werk neer te leggen. Dat blijkt uit een e-mail van de vakbond die in handen is van NH Nieuws.

Het afscheid van Henrar was voor de Centrale Ondernemingsraad (COR) eerder vandaag reden om het vertrouwen in de directie op te zeggen.

Reacties