Tata-personeel in protest tegen ontslag Theo Henrar: “Zijn ze helemaal ‘betoeterd’”

Vanmorgen heeft een groot deel van het personeel van Tata Steel hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het plotselinge vertrek van topman Theo Henrar. Om half elf werd collectief het werk stilgelegd om vervolgens op het parkeerterrein van het congrescentrum van Tata Steel te verzamelen. Daar volgde een luidruchtig ‘toeter-protest’.

Tot de actie was opgeroepen door de vakbonden FNV Metaal en CNV. Gisteren werd bekend dat directeur Theo Henrar na 33 dienstjaren afscheid zou nemen van de staalgigant. “In onderling overleg”, zo luidde het persbericht van Tata Steel Europe (TSE). Maar zowel door de vakbonden als door het personeel en de  ondernemingsraad wordt sterk getwijfeld aan de vrijwilligheid van Henrar. Theo Henrar wordt gezien als de man die het in tijden van crisis steeds opnam voor de belangen van IJmuiden. De angst bestaat dat een nieuwe topman of -vrouw zijn/haar oor meer zal laten hangen naar het moederbedrijf in India en de reeds voorgenomen reorganisatie er versneld doorheen zal drukken. Dit zou het verlies kunnen betekenen van meer dan duizend banen bij de Nederlandse vestiging van Tata Steel.Normaal zou een protest als dat van vandaag massaal, en letterlijk schouder-aan-schouder worden gevoerd. Vanwege de coronacrisis riepen de bonden op om het protest vooral vanuit de auto te voeren. Hier werd massaal gehoor aan gegeven.  Rond half elf vanmorgen werd het werk tijdelijk neergelegd en trokken honderden medewerkers van het staalbedrijf per auto naar het parkeerterrein voor het congrescentrum van Tata, voor een ‘ludieke toeteractie’.Bij het protest werden veel spandoeken meegevoerd met teksten die niets aan de verbeelding over lieten. En ook op het podium, werd klare taal gesproken. Zo gaf ondernemingsraadvoorzitter Frits van Wieringen aan dat dit pas het begin zou zijn van een heel harde confrontatie. En ook Roel Berghuis, bestuurder van FNV metaal, gaf aan een ledenvergadering voor de dik vierduizend FNV-leden bij Tata Steel niet uit te sluiten. “Misschien moet er dan wel worden uitgeweken naar het immense parkeerterrein van de Bazaar in Beverwijk” aldus Berghuis.

Hieronder een beeldimpressie van het ‘toeterprotest’ bij Tata Steel. Klik ook op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor een kort filmpje.

Reacties