Opnieuw actie bij Tata Steel: boos personeel blokkeert toegangspoort

Foto: Ton van Steijn

VELSEN – Na de spontane acties van gisteravond is het personeel van Tata Steel ook vanochtend op de barricaden gesprongen. Een groep van zo’n honderd werknemers blokkeerde met bakwagens de poort naar het bedrijfsterrein, waardoor er  in Velsen-Noord een flinke file ontstond.

(bron: NH Nieuws / foto’s Ton van Steijn)

Het personeel protesteerde tegen het vertrek van Theo Henrar, van wie vorige week bekend werd dat hij na 33 jaar afscheid neemt van de staalgigant. Hoewel het Indiase moederbedrijf beweert dat Henrar uit eigen beweging opstapt, lijkt er in Velsen niemand aan te twijfelen dat hij is ontslagen. Henrar, die al in de top zat toen het bedrijf nog Hoogovens heette, heeft zich ontpopt tot warm pleitbezorger van de belangen van Tata Nederland. Zo sprak hij met de vakbonden af dat er tot oktober 2021 geen gedwongen ontslagen zouden vallen, het zogeheten werkgelegenheidspact.

Overwegen
Door het blokkeren van de toegangspoort, liepen de toegangswegen naar het bedrijventerrein vol. Of ook de overwegen in Velsen worden geblokkeerd – een dreigement tijdens de spontane actie van gisteravond werd geuit – is niet bekend.Maandagavond
Net als maandagavond meldde ook Tata-directeur Hans van den Berg zich, om met de actievoerders in gesprek te aan.  Toen weigerde een aantal ploegen van de nachtdienst aan het werk te gaan en eiste dat directeur Hans van den Berg opnieuw uitleg kwam geven over de situatie bij het staalbedrijf. Ook FNV-bestuurder Roel Berghuis moest langskomen om te vertellen wat de bonden aan de situatie gaan doen. Beide heren moesten van huis komen en meldden zich rond 22.30 uur in één van de kantines van Tata Steel om uitleg te geven.

Het personeel liet aan Van den Berg (Tata) en Berghuis (FNV) weten dat ze het niet pikt: “Als het moet, blokkeren we overwegen in Velsen-Noord en de poorten van Tata Steel”, aldus een strijdvaardig personeelslid. De medewerkers zijn niet alleen boos over het vertrek van hun directeur maar ook over de transformatieplannen waarbij duizend banen in IJmuiden wegvallen.

Reacties