‘Keep Your Distance’ pijnlijke tegenhanger van How ‘Bout Us

Foto: Pixabay

Veertig jaar na ultieme schuifelhit lijkt ‘schuifelen’ er voorlopig niet in te zitten. De boodschap is ‘afstand houden’ en dat, terwijl de zomermaanden voor jongeren  juist uitnodigen om… vul zelf maar in.

(tekst: Wim Meijer)

Je zult maar jong zijn in deze tijd van corona. Leuk hoor, met z’n allen verstandig zijn, rekening houden met de ouderen, terwijl je zelf minder kwetsbaar bent (je doet ’t met liefde… maar toch!), geen examenfeestjes, geen vakantiebaantje op het strand, geen party’s, en als je dan toch naar een ‘verantwoord’ feestje gaat dan moet je anderhalve meter afstand houden en dat, terwijl de hormonen door je lijf gieren. Kortom: weinig ‘Sex On The Beach’.

Zó zag de zomer van de babyboomers er 40 jaar geleden uit
Als er één generatie is die moet kunnen begrijpen was al die jongeren van deze tijd moeten missen dan zijn het wel de late babyboomers. Dan heb ik het over al die ‘verstandige’ mensen, die nu rond hun pensioengerechtigde leeftijd zitten en dus kwetsbaar zijn. Hoe zag hún zomer er uit, zo’n 40 jaar geleden?

Laten we eens teruggaan naar 31 mei 1981. Toen werd de toon gezet voor een ‘warme zomer’ voor de toenmalige jongeren door de Amerikaanse soulgroep Champaign die op die dag de eerste plaats van de Top-40 te veroverde met de ultieme schuifelhit ‘How ‘bout us’.

Gedurende maar liefst acht (!) weken hield de zevenmans-formatie uit Champaign (Illinois) die leidende positie steevast in handen. Daarmee schreven ze de grootste hit van het jaar 1981 op hun naam en legden ze beslag op de 3e plaats van de decenniumlijst van de tachtiger jaren.

Weinig ‘latere babyboomers’ zullen geen warme herinneringen hebben overhouden aan ‘How ‘about us’. Het nummer paste naadloos in het rijtje gedroomde slijpnummers uit die periode, zoals ‘Whither shade of pale’ van Procal Harem, ‘Du’ van Peter Maffay, ‘Je t’aime moi non plus’ van Jane Berkin en Serge Gainsbourg, ‘Angie’ van The Rolling Stones en ‘Love Hurts’ van Nazareth.

Veel van die ‘late babyboomers’ kunnen nog steeds wegdromen bij de klanken van ‘How bout us’, denkend aan toen en inmiddels het antwoord kennende op de vraag ‘Some people are made for each other. Some people can love one another for life: How ‘bout us?“ In mijn geval moest ik de vraag negatief beantwoorden. De liefde waarmee ik toen ‘schuifelde’ ligt, net zoals ‘How ‘bout us’ al 38 jaar achter me. Maar gelukkig volgden er na Champaign nog veel meer mooie schuifelnummers.

Eveneens een legendarische schuifelhit, zelf van nóg 10 jaar eerder, uit 1970, Du van Peter Maffay:

Harde realiteit voor huidige jonge generatie
Maar nu terug naar de harde realiteit van vandaag. Hoe ontnuchterend kan ’t zijn als de onvermurwbare Mark Rutte, gesteund door zijn RIVM-vriendje Jaap, aangeeft dat ‘afstand houden’ voorlopig het devies is. En áls je dan als jongere die uiterst menselijke verleiding om even toe te geven aan de schreeuw van het testosteron toch niet kunt weerstaan,dan loop je de kans opeens een BOA op je weg te vinden (al dan niet met gummiknuppel) die heel ontnuchterend een boete van 390 euro uitschrijft.

Al met al, beste ‘oudere generatie’, wij (ik behoor zelf ook tot die generatie) weten als geen ander wat de jongeren nu moeten missen. Ik stel voor dat, na al hún binnenblijven van de laatste maanden voor ons, wij de komende maanden binnen blijven voor hún, zodat ze veilig kunnen ‘schuifelen’  zonder risico ons te besmetten. Want we willen hen toch niet aandoen dat ze over 40 jaar terugkijken op die té ‘coole’ (maar dan ook écht ‘koel’) zomer van 2020 met als ultieme zomerhit van de toen al 71-jarige folkzanger Richard Thompson ‘Keep Your Distance’.

Reacties