Tata-personeel toont stakingsbereidheid tijdens drive-in ledenvergadering

BEVERWIJK – Het personeel van Tata Steel dat vanochtend aanwezig was bij de drive-in FNV-ledenvergadering op het parkeerterrein van de Beverwijkse Bazaar is bereid om het werk neerleggen om daarmee de druk op het Indiase moederbedrijf te vergroten.

(bronnen: NH Nieuws / IJmond Nieuws)

Tijdens de bijeenkomst, waarvoor zo’n vijfhonderd werknemers naar Beverwijk waren gekomen, stak men unaniem het groen vlaggetje op ten teken dat ze daarmee hun steun uitspraken voor acties in de komende tijd.De FNV-vergadering was belegd omdat het al zo’n twee weken onrustig is over het vertrek van directeur Theo Henrar. Hoewel hij formeel na een goed gesprek uit eigen beweging is opgestapt, twijfelt er in Velsen niemand aan dat hij door het Indiase moederbedrijf aan de kant is geschoven.

Voordat de honderden aanwezigen werd gevraagd om met een groen of rood vlaggetje op hun auto voor of tegen een staking te stemmen, namen onder meer COR-voorzitter Frits van Wieringen en FNV-bestuurders Gerrit Idema en Roel Bergsma het woord.

Frits van Wieringen vertelde dat hij onlangs werd gecorrigeerd door de India. De directie van het moederbedrijf is er niet blij mee dat hij voortdurend verkondigt dat Henrar is ontslagen, en houdt het erop dat Van Wieringen een fout maakt. De COR-voorzitter trekt zich er ogenschijnlijk niets van aan. “Beste mensen in Mumbai, het zou heel verstandig zijn als jullie ons bellen de komende dagen. Als jullie ons niet bellen, gaan we een harde confrontatie aan.”

Roel Berghuis loofde de betrokkenheid van het Tata-personeel bij de bedrijfsvoering. Daarvoor citeerde hij voormalig Hoogovens-directeur Kees Blokland: “Het bedrijf met de meeste FNV’ers per vierkante meter.”

FNV-bestuurder Roel Bergsma

Hij benadrukte ook dat uit een eerdere enquête is gebleken dat een grote meerderheid van het IJmuidense personeel niet langer wil dat Tata Steel Nederland betaalt om de verliezen in het Verenigd Koninkrijk te compenseren. “Een groot deel van de gerezen problemen voor Tata Steel Nederland vloeien voort uit een gebrek aan autonomie en een defensieve kortetermijnoverwegingen, zonder solide visie op de toekomst.”Investeringen
“We hebben investeringen nodig”, benadrukt Berghuis dat innovatie binnen het bedrijf een impuls moet krijgen. “En daarvoor moeten we af van de afspraak dat wij moeten opdraaien voor de verliezen die andere binnen Tata Steel maken. Het in IJmuiden verdiende geld moet hier worden geïnvesteerd. We roepen jullie dan ook op straks in actie te komen. Op naar een nieuwe Hoogovens, voor onze kinderen en kleinkinderen.”Vakbond FNV en het personeel geven de directie van Tata Steel tot volgende week woensdag om te reageren. Maandag bepaalt een daarvoor aangesteld comité hoe de acties eruit komen te zien. Als er wordt overgegaan tot staking zou dat voor ’t eerst zijn in 30 jaar.

Reportage IJmond Nieuws
IJmond Nieuws was aanwezig bij de ledenvergadering en maakte een uitgebreide reportage met interviews met onder andere Frits van Wieringen en Roel Bergsma. Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws.

Klik HIER voor het verslag  van mediapartner NH Nieuws

Hieronder een uitgebreide beeldimpressie van nieuws.nl-redacteur Wim Meijer:

 

Reacties

Cookieinstellingen