De brandweer in coronatijd: voorzichtig waakzaam werken

Naast het blussen van brandjes en andere reguliere taken, hebben de brandweerlieden van Kazerne Beverwijk-Oost momenteel ook een rol op Schiphol. Zo is de brandweer op veel fronten actief in coronatijd. “We zijn voorzichtig, waakzaam maar gaan het werk niet uit de weg”, aldus bevelhebber Maurice Meyer.

Het werk van brandweerman vraagt om bepaalde spoed bij bepaalde werkzaamheden. Dat is moeilijk toe te passen in de warme kant, het uitrukken van de brandweer. Want er zitten dan altijd zes brandweerlieden in een auto. Maar omdat de brandweermannen en -vrouwen zich al in een vroeg stadium konden laten testen, bleef de kans op besmetting klein.

Daarnaast zijn alle werkzaamheden aan de koude kant, het werk op en rond de kazerne, tot een minimum beperkt. Ook lag het opleiden en oefenen stil. Maar op dit moment, met de iets versoepelde maatregelen kan er weer op veilige afstand wat gedaan worden op dat gebied.

Maurice Meyer: “We zijn voorzichtig, we zijn waakzaam, maar we gaan het werk niet uit de weg. We zijn op heel veel fronten actief. Niet alleen bij de hulpverlening zelf, maar ook als assistentie bij de GGD. Dat is ook onderdeel van onze Veiligheidsregio.”

Schiphol
“En daarmee zijn we nu bijvoorbeeld op Schiphol actief bezig met entreescreening van binnenkomende reizigers. De mensen van de GGD zijn heel erg druk met de virusbestrijding op andere vlakken. Wij als brandweercollega’s konden bijspringen op Schiphol zelf. Alle reizigers die binnenkomen controleren wij op de juiste papieren en we geven ze de regels van het RIVM mee.”

Al deze taken zijn goed uit te voeren door de brandweer. Want zowel de beroepskrachten als de vrijwilligers hebben hierin een actieve rol.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws