Heemskerkse singer-songwriter Marten Fisher tekent contract bij Sony

De Heemskerse singer-songwriter en duizendpoot Marten Fisher (Visser) tekende onlangs een contract bij Sony Music Nederland. Dat deed hij voor zijn creatie Tonky & Jack. Een ommezwaai in de muzikale carrière van Fisher?

Bron: Omroep Heemskerk)

Van housemuziek, singer/songwriter en optredens op grote festivals heeft Marten Fisher nu de overstap gemaakt naar kinderliedjes en avontuurlijke verhalen die te zien en te horen zijn op de website van Tonky en Jack.

Wat was de aanleiding?

Marten Fisher. “Ik heb twee kids, Fleur en Jelka van vier en zes jaar waar ik sowieso al liedjes voor aan het spelen was. Slaapliedjes, lekker rustig op gitaar. Maar ik zong ook wel eens wat en op een gegeven moment had ik het liedje ‘Plastic’. Ik had een coupletje gemaakt en een refreintje en ik merkte bij die kinderen dat het heel goed werkte. En ook bij de vriendjes en vriendinnetjes van mijn eigen kinderen die wel eens over de vloer komen. Ik heb het liedje afgemaakt in de studio. Vervolgens heb ik met de stiften van mijn dochter op een A-4tje een heel klein bootje getekend en golfjes en een zonnetje. Daarna heb ik dat uitgeknipt en er een foto van gemaakt. Vervolgens heb ik dat achter elkaar geplakt en mezelf in dat getekende bootje gezet. Op deze manier ontstond een simpele maar prima videoclip.”

Waarom kinderliedjes?

“Ik beleef heel veel plezier aan het maken van kinderliedjes omdat het puur is. De reactie van kinderen is heel puur. Ze vinden het of heel leuk of ze vinden er helemaal geen reet aan. Dat ervaarde ik ook als ik speelde als Marten Fischer met de band. Als er veel kids bij waren dan vond ik dat op de een of andere manier altijd heel prettig. Want kinderen die gaan gewoon ‘aan’ als ze het leuk vinden en je ziet ze niet als ze het niks is. Ze zijn zo puur en dat motiveerde mij om nog meer kinderliedjes te schrijven en als je dan op een gegeven moment in zo’n modus zit dan gaat er een soort put open van creativiteit. En zo ben ik bij Sony terecht gekomen.”

Contract Sony Music Nederland

Ik had een paar demo’s af en heb Sony toen een berichtje gestuurd. En die stuurde me binnen vijf minuten een berichtje terug met de vraag of ik morgen langs wilde komen. Zo zat ik een dag later met het hele team daar aan tafel en een half tot driekwart jaar later was het contract getekend.”

Wie zijn Tonky en Jack?

“Tonky is de hond. Een slissende, enthousiaste en heel blije hond en ik ben zelf Jack. Jack speelt gitaar en is de rustige van de twee. We wonen samen in een vuurtoren aan zee. Jack surft en samen beleven we de mooiste en spannendste avonturen.”

Wat zijn de toekomstplannen van Tony en Jack?

“We hebben nu tien liedjes op Spotify en de website www.tonkyenjack.nl is af. We gaan straks een EP uitbrengen met allemaal strand, reggae-achtige liedjes en er komt aansluitend een album achteraan. En als dat allemaal staat en we een goede fan-base hebben dan willen we het podium op en uiteindelijk een theatershow gaan produceren. Met een vuurtoren, een bootje en een hangmatje. Ik zie dat helemaal voor me. Je kunt hiermee eindeloos veel toffe dingen doen. Het lijkt me ook heel leuk om veel met basisscholen te doen. Ik wil ook graag weten wat de thema’s daar zijn zodat ik ook met hen goede en educatieve liedjes kan maken. Maar als vader van twee dochters weet ik dat als je vier tot vijf keer hetzelfde kinderliedje gehoord hebt, je er helemaal knettergek van wordt. Dus ik probeer muziek te maken die ook voor volwassenen goed aan te horen is.”

Naast het project Tonky & Jack is Marten Fisher bezig met een house album.

Het complete interview van Omroep Heemskerk is hierboven te zien.