Meer kanker in regio Kennemerland; uitschieters Haarlem, Bloemendaal en Beverwijk

Foto: Pixabay

Veel meer gevallen van kwaadaardige huidkanker in regio Haarlem met Bloemendaal als uitschieter met ruim 50% meer dan in rest van Nederland; Beverwijk heeft 25% meer gevallen van longkanker.

(bronnen: ANP/NH Nieuws)

Wie in de regio Haarlem woont, loopt nog een groter risico om kanker te krijgen. Dat concludeert de GGD Kennemerland dinsdag op basis van decennialang onderzoek. Oorzakelijke verbanden worden in het onderzoek niet gelegd, maar de GGD vermoedt een verband met luchtverontreiniging en frequent strandbezoek.

Het aantal patiënten dat met kanker wordt gediagnosticeerd ligt in de gehele GGD-regio Kennemerland ongeveer vijf procent hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Een deel van die extra kankergevallen zijn long- en huidkanker.

Haarlem en huidkanker
Vooral in de regio Haarlem ligt het aantal gevallen van melanoom – kwaadaardige huidkanker – veel hoger dan het landelijk gemiddelde. Bloemendaal springt er in negatieve zin uit: in die gemeente ligt het aantal huidkankerpatiënten 55 procent hoger dan gemiddeld in Nederland.

De GGD vermoedt een verband met frequent strandbezoek, mede omdat in de vorige onderzoeksperiode de cijfers vergelijkbaar waren. “Veel gemeenten in de GGD-regio Kennemerland liggen aan de kust. Het vaker voorkomen van melanoom in deze regio kan mogelijk samenhangen met extra veel zonnen in het verleden.”

Longkanker in Beverwijk
Net als in de periode 1989-2003 blijkt dat in de periode 2004-2018 in de IJmond vooral in Beverwijk relatief veel mensen longkanker hebben gekregen. In die gemeente komt de ziekte bij zowel mannen als vrouwen 25 procent vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Volgens de GGD zou een mogelijke oorzaak zijn dat Beverwijkers in het verleden meer gerookt hebben dan de gemiddelde Nederlander.

Luchtverontreiniging
Ook ziet de GGD het als aannemelijk dat luchtverontreiniging met fijnstof een rol speelt bij het  verhoogde risico op longkanker in Beverwijk. Dat Tata Steel daar een rol bij speelt wordt door veel Beverwijkers vermoed. Zo stelt de dorpsraad van Wijk aan Zee dat de wind meestal uit het zuidwesten komt, en daardoor Beverwijk het meeste last ondervindt van de luchtvervuiling door de staalfabriek.

Ook het RIVM sluit niet uit dat er een verband is tussen de uitstoot van Tata Steel en gezondheidsproblemen van Wijk aan Zeeërs. Nadat in 2018 was vastgesteld dat de zogeheten grafietregens onder meer zware metalen als mangaan, vanadium en lood bevatten, kondigde het RIVM eerder dit jaar een onderzoek aan.

Reacties

Cookieinstellingen