112

Brandweer regio Kennemerland helemaal paraat voor droogteseizoen

Met al maandenlang weinig regenval is het in de duin- en bosgebieden nu al uitzonderlijk droog, en dat, terwijl de echte zomer  nog moet beginnen en er voor de komende week al de eerste hittegolf wordt voorspeld. Reden genoeg voor de brandweer in de regio om paraat te zijn.

Het is al voor het derde opeenvolgende jaar dat we in Nederland met forse droogte te maken hebben. En de afgelopen jaren hebben ons geleerd dat daarmee de kansen op bos- en duinbranden enorm toenemen. Zo kenden de duingebieden rond IJmuiden diverse kleinere branden, werden de duinen rond Schoorl geteisterd door niet alleen spontaan ontstane branden, maar ook door brandstichtingen, en werd de regio Heemskerk in juli 2018 geschokt door een forse duinbrand waarbij zelfs twee Chinook-helikopters moesten worden ingezet om de brand te blussen.Op dit moment is er landelijk sprake van ‘Fase 2’ wat betreft het brandgevaar door droogte. Daarbij doet de brandweer een beroep op iedereen die zich ophoudt in de natuurgebieden zo voorzichtig mogelijk te zijn met vuur. Zo is iedere vorm van open vuur een ook het gebruik van de barbecue uit den boze en wordt gevraagd ook zo voorzichtig mogelijk te zijn met roken (sigarettenpeuken kunnen veel narigheid veroorzaken).

Maar als het dan tóch mis mocht gaan dat is de brandweer er klaar voor. Zo bleek bij het bezoek van IJmond Nieuws aan de Beverwijkse brandweer.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit bericht voor de reportage van IJmond Nieuws

Reacties