Oh, oh, oh, wat een dag is dit!

Vaderdag hand-in-hand met 8 andere 'Dagen van...
Foto: Pixabay

Iedere dag is wel een ‘Dag van…’, maar vandaag, 21 juni, maken we het wel héél bont met maar liefst négen ‘Dagen van…’

(tekst: Wim Meijer / bronnen: Wikipedia en Fijne Dag van)

We doen heel wat om aandacht te krijgen voor onderwerpen die ons na aan het hart liggen. Om die reden roepen we dan een bepaalde datum uit tot ‘Dag van…’ Zo weten we maar al te vaak de aandacht van de media, en daarmee van het grote publiek voor onze zaak te winnen. Alleen begint het inmiddels wel een beetje uit de hand te lopen.

Een jaar telt, in het gunstigste geval, 366 dagen. En inmiddels zijn er per jaar, voor zover nu bekend, internationaal al zo’n kleine 600 ‘Dagen van…’. En dan gaan we nog voorbij aan de ‘Weken van…’ en ‘Maanden van…’ Ongetwijfeld allemaal dagen, weken en maanden die het waard zijn om in de picture te staan. Alleen, als het er négen op één dag worden, dan ontstaat er een soort van filevorming. Ondanks dit ‘overaanbod’ hieronder een overzicht op de ‘Dag van 9 Dagen van…’

Dag van de Architectuur: Tijdens de Dag van de Architectuur, het eerste of tweede weekend in juni (dus eigenlijk meer het Weekend van de Architectuur), gaan in ruim 50 gemeenten allerlei gebouwen open die normaal nooit open zijn voor publiek. Door de coronacrisis is het programma dit jaar aangepast. Sommige steden hebben besloten het evenement dit weekend in aangepaste vorm door te laten gaan, andere schuiven het door naar september. Kijk hiervoor op de website De Architect.

(foto: Pixabay)

Nationale Toplessdag: Was in de zeventiger jaren het topless zonnen zo ongeveer de  norm,  tegenwoordig lijkt ‘uit’ uit. De bikini en het badpak heersen en dát, terwijl volgens nudistenorganisatie BlootGewoon 50% van de Nederlandse vrouwen wél graag topless zou willen zonnen, maar dat nauwelijks doet. Om die reden hoopt BlootGewoon door middel van de Nationale Toplessdag de blote borsten weer terug te brengen op de Nederlandse stranden. Meer informatie op de website van BlootGewoon.

TToeval dat deze dag samenvalt met Vaderdag? (foto: Pixabay)

Dag van de Lange mensen: Lang zijn kan zo zijn voordelen hebben wanneer je bijvoorbeeld houdt van basketballen, en ook als je in grote menigten overal overheen kunt kijken. Maar het gemak weegt vaak niet op tegen de ongemakken. Denk aan te krappe stoeltjes in theater of bioscoop, te weinig beenruimte in bussen en vliegtuigen, het stoten van je hoofd bij deuropeningen die per definitie niet op jouw lengte zijn gemaakt, om nog maar te zwijgen van al die ‘leukerds’ die zo nodig moeten vragen ‘hoe koud het boven is’. Rob Bruintjes, die met zijn 2,21 meter met kop en schouders één de langste mannen van Nederland is, nam daarom het initiatief om op ‘de langste dag van het jaar’ aandacht te vragen voor deze problematiek.

Internationale Dag van de Muziek: Op deze Wereld Muziekdag komt men in meer dan 100 landen samen om de kracht en schoonheid van muziek te vieren. Deze dag is in 1982 opgericht in Frankrijk, maar is snel over de wereld verspreid. Overal op aarde vinden concerten en spontane jamsessies plaats in parken, op straat, in huiskamers, overal eigenlijk. Er is maar één voorwaarde: De muziek moet gratis zijn.

Wereld Humanismedag: Op deze datum staan wereldwijd allerlei humanistische clubs stil bij het humanisme; hierbij staat de kracht van mens zelf centraal, zowel als individu en als collectief. De Dag is opgericht door de International Humanist and Ethical Union. Weliswaar bestaat deze organisatie al sinds 1952, de Dag is pas ontstaan in de jaren ’80 in de Verenigde Staten en vervolgens overgewaaid en internationaal geworden.

(foto: Wikipedia)

Wereld ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) Dag: Op deze dag staan mensen overal ter wereld stil bij de ziekte ALS. In Nederland lijden ongeveer 1500 mensen aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), PSMA (Progressieve Spinale Musculaire Atrofie) en PLS (Primaire Laterale Sclerose). Omdat er nog weinig bekend is over deze ziektes en er geen medicijn is die het verloop ervan kan remmen of genezen, overlijden er jaarlijks 500 patiënten en komen er 500 patiënten bij. In het kader van deze dag organiseert Stichting ALS Nederland, dit jaar dus op zondag 21 juni, een speciale dag voor mensen met ALS, PSMA of PLS en hun gezinnen.

Internationale Yoga Dag: 21 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Yoga Dag. Wereldwijd zijn er deze dag duizenden yoga events, ook in Nederland. ​Het doel van Yoga Dag Nederland is om bij te dragen aan een betere wereld die begint bij jezelf. Met yoga creëer je een positief effect op jouw directe omgeving en daarom wordt iedereen uitgenodigd mee te doen.

Internationale Dag van de Giraffe: op basis van dezelfde argumentatie waarom de Lange Mensen hún Dag vieren op de langste dag van het jaar, gebeurt dat ook met de giraffen die ontegenzeggelijk gezegend zijn met de langste nek van alle levende wezens op deze aarde. Een indrukwekkend staaltje van evolutie: die ontwikkeling kostte wel enkele tienduizenden jaren, maar toen konden de giraffen ook gemakkelijk bij de meest smakelijk en malse blaadjes die hoog in de bomen groeien.

(foto: Pixabay)

Op dit moment heeft giraffe in het wild het moeilijk doordat er op ze gejaagd wordt en omdat het gebied waar ze leven steeds kleiner wordt. In de laatste 35 jaar is hun aantal in het wild teruggelopen van circa 150.000 in 1985 tot rond de 100.000 nu. Reden genoeg om jaarlijks aandacht aan te besteden.

Vaderdag: Wat moeten we daar nog van zeggen? Als sinds 1937 gevierd in Nederland, en in Amerika al sinds 1909. Iedere 3e zondag van de maand juni kan vader uitslapen totdat de nieuwe generatie zich doet gelden met goedbedoelde eigen maaksels die vader ten deel vallen. Daarnaast ook een goede dag voor de winkeliers, want de verkopen van after shaves, stropdassen en sokken beleven een jaarlijks hoogtepunt.

Reacties

Cookieinstellingen