‘Ouder worden, prettig wonen’  maakt verhuizen Beverwijkse en Heemskerkse senioren aantrekkelijker

Foto: Wim Meijer Fotografie

Gemeenten Beverwijk en Heemskerk maken samen met de wooncorporaties Woonopmaat en Pré Wonen verhuizen voor ouderen aantrekkelijk met begeleiding,  verhuisvergoeding en niet de verplichting van het terugbrengen in originele staat van de huurwoning.

Wie ouder wordt, kan zijn hoofd nogal eens breken over zijn toekomst. Want, wat als de gezondheid afneemt? Dan is het wellicht slim om die bewerkelijke eengezinswoning met trappen en een mooie maar tijdrovende tuin te verruilen voor een comfortabel appartement. Met de regeling ‘Ouder worden, prettig wonen’ van Woonopmaat, Pré Wonen en de gemeentes Beverwijk en Heemskerk wordt verhuizen nu aantrekkelijker.

Verhuizen naar een levensloopbestendige woning
Deze nieuwe regeling voor 65-plussers, die ingaat per 1 juli 2020, omvat een pakket maatregelen dat het ouderen makkelijker maakt om tijdig te verhuizen naar een levensloopbestendige woning. Samen met betrokken oudere huurders hebben de corporaties en gemeentes een aantal oplossingen bedacht die de verhuisperikelen kunnen verlichten. Een flinke verhuisvergoeding bijvoorbeeld, of hulp van een verhuiscoach.

Voordelen voor de oudere huurders
Met deze regeling kunnen oudere huurders doorstromen naar een woning die beter past bij hun situatie. De gemeenten stimuleren de regeling met ieder 20.000 euro per jaar.

Ook Woonopmaat en Pré wonen tasten in hun buidel om de financiële zorgen van verhuizende bewoners te verlichten. Als oudere doorstromer heb je bovendien voorrang bij de woningtoewijzing. Ook mag de woning in de huidige staat worden opgeleverd. Huurders zijn niet meer standaard verplicht om hun woning in de originele staat achter te laten.

Meer eengezinswoningen of grotere woningen vrij voor jonge gezinnen en starters
Doel van de nieuwe regeling “Ouder worden, prettig wonen” is dat oudere huurders prettig en zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar er is daarnaast ook sprake van een belangrijke bijvangst. Wanneer ouderen naar een levensloopbestendig appartement doorstromen, komen er meer eengezinswoningen of grotere woningen vrij voor jonge gezinnen en starters. Na twee jaar proefdraaien van de Seniorenregeling maken de twee wooncorporaties en gemeentes de balans op. Dan wordt aan de hand van de resultaten besloten of de regeling wordt verlengd.

Voorwaarden om met deze regeling mee te kunnen doen
Wanneer kom je als senior voor deze regeling in aanmerking? Dat is onder andere afhankelijk van het inkomen, de woning die de huurder achterlaat en de woning waar de huurder naartoe verhuist. De huidige woning is een eengezinswoning of een appartement zonder lift. Huurders moeten bij Pré Wonen of Woonopmaat een huurwoning achterlaten. En huurders die gebruik maken van de regeling komen niet gelijktijdig in aanmerking voor een verhuiskostenvergoeding vanuit de Wmo. Een compleet overzicht van de regeling is te vinden op de websites van Pré Wonen en Woonopmaat.

Vragen over de voordelen en voorwaarden? Aanmelden? Neem contact op met Pré Wonen 088 77 00 000 / [email protected] of Woonopmaat: 0251 25 60 10  [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen