Tata en vakbonden bereiken akkoord, geen gedwongen ontslagen tot 2026

Nu écht witte rook na accoord vakbonden en Tata Steel
Nu écht witte rook na accoord vakbonden en Tata Steel
Foto: Wim Meijer Fotografie

IJMUIDEN – Tata Steel en FNV Metaal hebben na 25 dagen actievoeren een akkoord bereikt. Dat meldt FNV-bestuurder Roel Berghuis. Volgens hem is de directie onder enorme druk gezwicht.

(bron: NH Nieuws)

Volgens de vakbonden zijn voor het behoud van werkgelegenheid harde afspraken gemaakt. Bij de komende reorganisatie vanuit Tata Steel Europe worden in IJmuiden geen mensen gedwongen ontslagen. Daarnaast is het werkgelegenheidspact, waar afspraken in staan over baanbehoud, verlengd met vijf jaar tot 1 oktober 2026.

Ook zijn er in het akkoord afspraken gemaakt over minder werken voor oudere werknemers. Het huidige generatiepact is met twee jaar verlengd tot en met eind 2024.

Daarnaast worden er in beginsel geen onderdelen van Tata Steel Nederland verkocht en zal de directie geen activiteiten uitbesteden. De komende maanden zal FNV nog in gesprek blijven met de staalfabriek.

Stakingen gestopt
Met het bereiken van het akkoord, zullen de medewerkers van het bedrijf het werk hervatten. De bonden zijn tevreden met het akkoord en leggen het zo mogelijk voor aan de leden.

Historisch
Er is sinds 10 juni gestaakt bij Tata Steel. Voor het eerst in 28 jaar werd de productie bij de staalgigant stilgelegd in een poging meer zekerheid te krijgen van de directie.

Medewerkers wilden duidelijkheid over het plotselinge vertrek van voormalig directievoorzitter Theo Henrar, maar vooral willen ze de toekomst van hun banen bespreken. Volgens Berghuis komt er wellicht nooit duidelijkheid over het vertrek van Henrar.

Klik HIER voor de reportage met interviews van mediapartner NH Nieuws.

Klik HIER voor de reportage van NH Nieuws met reacties van Tata werknemers op het akkoord tussen FNV en Tata.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen