Zo maak je van technieklessen een feestje!

Foto: Techport

Leerkrachten van Techport-scholen ontvangen waaier vol met techniekactiviteiten voor leerlingen van het basisonderwijs.

De afgelopen weken hebben leerkrachten van de Techport-scholen, uit handen van Danielle van der Mark, programmaleider Kiezen voor Technologie van Techport, een waaier ontvangen vol met techniekactiviteiten voor leerlingen van het basisonderwijs. “Door op een laagdrempelige manier techniekactiviteiten aan te bieden willen wij er als Techport voor zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen techniekonderwijs krijgen”, aldus Danielle.

Scholen leiden leerlingen op voor de toekomst, een toekomst die steeds sneller verandert. De leerlingen van nu, zijn de werknemers, consumenten en kritische burgers van morgen. Danielle: “Voldoende aandacht voor technologie bij leerlingen is belangrijk, want technologie is echt overal. Er kiezen nog steeds te weinig leerlingen voor een opleiding in de techniek, dit terwijl de kansen in het werken in de techniek enorm zijn. Vooral in de IJmond.”Techport heeft de waaier gemaakt in samenwerking met de 3D Makers Zone uit Haarlem en de regionale partijen binnen Sterk Techniek Onderwijs IJmond-Haarlem. In de waaier zijn speciaal voor docenten en hun leerlingen onderwijsactiviteiten geselecteerd om kennis te maken met wetenschap en techniek.

“Denk bijvoorbeeld aan een leskist van het Kennemer College Beroepsgericht uit Beverwijk. In deze kist zitten alle gereedschappen, materialen en middelen om een mooi werkstuk te maken. De lesbrief is helder, je kunt zo met de hele groep beginnen. Of de RC Cup Challenge van Tata Steel. Scholieren vormen een raceteam rond een radiografisch bestuurbare modelauto. Hierbij staat samenwerking in de klas centraal, op technisch gebied en op gebied van design, communicatie en sponsoring.

(hieronder een reportage van de Techport RC Cup 2018)

Maar je kan ook denken aan een workshop voor docenten vanuit onder andere Technisch College Velsen. Hierin leert de docent hoe met eenvoudige middelen en lage kosten een techniekles gegeven kan worden. Met de techniekactiviteiten die we bundelen in de waaier willen we dat de docenten en leerlingen ontdekken hoe leuk techniek is. En dat het ook makkelijker is dan je wellicht denkt.”

Techportschool
Binnen Techport committeren scholen, bedrijven en overheid zich aan de uitvoering van allerlei projecten op het gebied van technologie. Er zijn 22 scholen in de IJmond aangesloten bij Techport. Zij zetten zich in voor het promoten van techniek en technologie. “Elke school doet dit op zijn eigen manier. Hoe ze dat doen, spreken we af in een samenwerkingsovereenkomst. Belangrijk hierbij is dat scholen én bedrijven niet alleen komen ‘halen’ maar ook iets komen ‘brengen’ in het netwerk.”

Alle techniekactiviteiten in de IJmond zijn te vinden op www.techportal.nl. Informatie over Techport en het aansluiten bij het netwerk is te vinden op de recent vernieuwde website www.techport.nl.

Reacties