Reizende fotoexpositie SUP van Johanna Minnaard in BRAK! IJmuiden

Foto: SUP

IJmuiden heeft de primeur. Dankzij BRAK! en Pieter Vermeulen Museum is deze zomer de fotoexpositie Single Use Plastics oftewel SUP van Johanna Minnaard voor het eerst door publiek te bekijken in De Refter (rode gebouw tegenover het Wikkelhouse van #BRAK!).

Op de bijzondere foto’s zie je ballonstokjes, wattenstaafjes, messen, vorken, lepels, bordjes, rietjes en roerstaafjes. Dit zijn de meest gevonden wegwerpproducten op onze stranden. Zeedieren sterven door het eten van plastic resten en ook komen deeltjes in ons eten terecht. Laat je met deze prachtige foto-expositie getiteld ‘Over de dingen die voorbij gaan’ aan het denken zetten over je eigen plasticgebruik en eventuele alternatieven. De expositie is mede mogelijk gemaakt door Rijkswaterstaat.

Kidsproof: uitje voor het hele gezin mét ijsje
Een bezoek aan de expositie is goed te combineren met een van de wandelingen uit de wandelapp van Pieter Vermeulen Museum en BRAK! De wandelingen starten bij het Wikkelhouse van BRAK! bij het Kennemermeer. Je vindt de wandelapp in de Appstore of op Google Play. Je kunt kiezen uit drie interactieve wandelingen waarbij je via de app vragen krijgt over wat je ziet in de de omgeving. Verzamel tijdens het wandelen zwerfvuil in een tas en lever deze in bij De Refter, dan krijg je in ruil daarvoor een ijsje. Let op, doe dit afval verzamelen i.v.m. met corona met een grijper of met handschoenen!

SUP in Europa
Op dit moment gebruiken Europeanen 25 miljoen ton plastic per jaar, waarvan nog geen 30% gerecycled wordt. De hoeveelheid wegwerpplastic in zeeën neemt jaarlijks toe. Plastic bevat vaak giftige stoffen en wordt niet in de natuur afgebroken zoals bijvoorbeeld papier. Veel dieren eten per ongeluk de plastic resten, bijvoorbeeld zeeschildpadden, zeehonden, verschillende soorten vissen en schaaldieren. De dieren kunnen hier ziek van worden.

Verbod op wegwerpplastic
Vanaf 2021 wordt een aantal plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, de zogenoemde single used plastics (SUP’s), verboden in Europa. Het gaat om ballonstokjes, wattenstaafjes, messen, vorken, lepels, bordjes, rietjes en roerstaafjes. Deze producten worden verboden omdat ze veel gevonden worden langs stranden en ze makkelijk te vermijden zijn. In Nederland gaat dit verbod in op 4 juli 2021.

Expositie en Basecamp IJmuiden bezoeken
De expositie ‘Over de dingen die voorbij gaan’ bezoeken kan vanaf 1 juli bij De Refter. De openingstijden zijn dagelijks van 9 tot 21 uur. Bij Basecamp IJmuiden is naast de foto-expositie nog veel meer te zien en beleven. In het prachtige duingebied nabij Kennemermeer en strand IJmuiden kun je een heerlijk koel drankje nemen op het terras van De Refter, bekijk de controversiële  kunstwerken Bikini Bar en Domestikator van kunstenaar Joep van Lieshout en bewonder de verschillende offgrid tiny houses waar je ook kunt overnachten. Offgrid betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van het elektriciteitsnetwerk of aardgas. De huisjes zijn qua energie zelfvoorzienend.

Reacties