Met één been op de ‘Stairway to Heaven’

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 40 jaar mee terug in de tijd, naar 7 Juli 1980,  toen de Engelse rockband Led Zeppelin zijn laatste concert gaf in de originele bezetting met gitarist Jimmy Page, zanger Robert Plant, bassist John Paul Jones en drummer John ‘Bonzo’ Bonham.

(tekst: Wim Meijer)

Dit optreden in de Eissporthalle in (toen nog) West-Berlijn was meteen de afsluiting van de Europese tournee van Led Zeppelin.

Drie liter wodka
Het concert in de ‘verdeelde stad’ was zeker niet bedoeld als slotconcert van de band.  Integendeel: de band zag het juist als een nieuw begin en er zou later dat jaar zou ook nog een Amerikaanse tournee volgen. Deze werd moest echter worden gecanceld toen op 25 september 1980 drummer John Bonham overleed nadat hij op één avond 40 shots wodka had gedronken (circa 3 liter). Het drankprobleem van de begenadigd drummer had hem al eerder parten gespeeld gedurende de tournee door Duitsland toen hij bij een optreden in Nürnberg, twee weken voor het laatste optreden, na drie songs in elkaar zakte, waarna het concert moest worden afgebroken en afgelast.

John (l) en Jason (r) Bonham (foto’s: Wikipedia)

Einde Led Zeppelin
Na het overlijden van John Bonham besloten de andere drie leden om de band op te heffen, waarmee het optreden van 7 juli 1980 de geschiedenis in ging als laatste concert van Led Zeppelin. Een concert waarbij ze ook hun wereldhit ‘Stairway to Heaven’ speelden, niet wetend dat John Bonham al met één been op die trap stond.

Zoon achter drums
Het zou uiteindelijk 27 jaar duren voordat Led Zeppelin weer op de planken stond. Dit gebeurde op 10 december 2007 in The O2 Arena in Londen. John Bonham’s plaats achter de drums werd toen ingenomen door zijn zoon Jason Bonham.

Hieronder Led Zeppelin met  Jason Bonham achter de drums met het nummer Good Times Bad Times tijdens het Live concert in The O2 Arena in Londen:

Reacties